Lennuki õhkutõusu või maandumise ajal magamine võib tekitada tõsise tervisekahjustuse

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: matej kastelic / PantherMedia / Scanpix

Lennuki õhkutõusu ja maandumise ajal muutub lennukis järsult õhurõhk, mistõttu tunneme seda kõrvade «lukku» minemisega. Kui see juhtub aga uneajal ning sa midagi ette ei võta, võid saada jäädava kuulmiskahjustuse.

Lennuki õhkutõusul ja maandumisel muutuv õhurõhk mõjutab ka rõhku meie kõrvades, mistõttu tekib vaakum ja kõrvad lähevad lukku. Kui see juhtub, tuleb kiirelt reageerida, et kõrvad taas avaneksid ning lukku ei jääks, kirjutas Business Insider. 

Kuna magades ei ole me suutelised kõrvades olevat rõhku tasakaalustada, võivadki kõrvad lukku jääda, mistõttu võib tekkida iiveldus, kõrvapõletik, kuulmekile kahjustus, ninaverejooks või suisa kuulmise kadumine. Et terviseprobleeme vältida, tuleks seega lennuki õhkutõusul alati magama jäämisega oodata ning ka maandumise ajaks kasvõi äratuskell seada. 

Kõrvades oleva rõhu tasakaalustamiseks on soovitatav neelatada, närida ja haigutada. Abiks võib olla vee joomine, lutsukommi söömine või nätsu närimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles