Riik, kus tööl magama jäämine on ühiskonnas täiesti aktsepteeritav

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

Jaapanlased on kuulsad oma ületöötamise poolest ning väidetavalt magavad paljud neist öösiti vaid kuus tundi, et päeval rohkem ära teha. See aga tähendab, et pole harv, kui keset päeva tööl olles tukkuma hakatakse.

Kui oled tõeline unekott, tasub ehk mõelda Jaapanisse kolimise peale, sest seal on sotsiaalselt täiesti aktsepteeritav, kui tööl olles magama jääd, kirjutas DailyMail.

Jaapanlastel on isegi selle jaoks oma sõna- inemuri, mis tähendab tõlkes «magamise ajal kohal.»

Töö juures tukkuma jäämise kultuur tekkis jaapanlaste tohutu töökuse ja paljude väheste unetundide tõttu. Eriti märgatavaks muutus see sõjajärgse majanduskasvu ajal, kui inimesed töötasid veri ninast väljas, et riiki taas üles ehitada.

Oli üsna tavaline näha inimesi ühistranspordiga tööle sõites tukkumas või koosolekutel magama jäämas, mistõttu muutus see peagi suisa sotsiaalseks normiks.

Sellegipoolest on ka inemurit praktiseerides oma reeglid ning mitte kõik ei saa seda endale lubada.

Jaapani kultuuri uuriv Dr. Brigitte Steger Cambridge'i Ülikoolist selgitas, et kui oled ettevõttes veel päris uus, ei tohi sa tööl magama jääda, kuna pead pidevalt näitama, kui aktiivne sa oled.

«Aga kui oled 40-50-aastane ja see pole otseselt sinu põhiülesanne, millega tegeled, võid samal ajal magada. Mida kõrgemal ühiskondlikul redelil oled, seda rohkem võid magada,» selgitas Steger.

Isegi kui oled positsioonis, kus magama jäämine on aktsepteeritav, peab inemuri praktiseerija olema koheselt valmis suhtlema ja tööga jätkama, kui vaja.

«Sinu keha peab teesklema, et oled koosolekul aktiivne, justnagu keskenduksid. Sa ei saa laua all magada. Pead istuma, nagu kuulaksid hoolikalt ning võid lihtsalt oma pea kergelt rippu lasta,» selgitas Dr. Steger.

Sellegipoolest võib tukkumistraditsioon peagi taas muutuma hakata. Nimelt arendab õhukonditsioneeri tootja Daikin välja uusi konditsioneere, mis jälgivad inimeste silmalaugude liikumist. Kui masin tuvastab unne suikumise, saadab see välja külma õhujoa töötaja äratamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles