TripAdvisorisse võltskommentaare kirjutanu mõisteti esmakordselt vangi

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TripAdvisori lehekülje logo
TripAdvisori lehekülje logo Foto: Mike Blake / Reuters/Scanpix

Postimehe reisiportaal kirjutas möödunud detsembris, et Eestis saab nüüd internetti jäetud alusetute laimukommentaaride vastu kohtusse minna. Itaalias aga loodi nüüd pretsedent Tripadvisoris hinnangute jätmise ajaloos, kui süstemaatiliselt võltskommentaare kirjutanule määrati reaalne vanglakaristus.

PromoSalento nimeline ettevõte müüs Itaalia majutusasutustele võltshinnangute jagamise pakette. Lecce kriminaalkohus mõistis nüüd PromoSalento omaniku ekslike kommentaaride kirjutamise eest üheksaks kuuks vangi, kuna valenime alt võltshinnangute jätmine on «kuritegelik käitumine,» kirjutas The Independent.

Lisaks vanglakaristusele peab süüdistatu maksma kohtule ka 8000 eurot.

Tegemist on ühe esimese kinnimakstud võltshinnangute kirjutamise pettusega, mis on lõppenud kriminaalkaristusega.

TripAdvisor osales samuti kohtuasjas tsiviilhagejana, pakkudes tõendeid võltshinnangute kohta.

TripAdvisor, mis on üks juhtivaid veebihinnangute jagamise platvorme, kasutab jälgimistehnoloogiat ning tervet uurijate meeskonda, et püüda kinni ettevõtteid, kes raha eest valehinnanguid kirjutavad.

«Meie näeme seda kui pöördelist kohtuotsust interneti jaoks,» sõnas TripAdvisori üldnõunik Brad Young. 

«Võltshinnangute kirjutamine on alati pettus olnud, kuid see on esimene kord, kui keegi selle tõttu vangi läheb,» selgitas ta.

Young lisas, et TripAdvisor investeerib rohkesti pettuse ennetusse ning on olnud ka edukad selle vastu võitlemisel. «Alates 2015. aastast oleme teinud lõpu rohkem kui 60 raha eest kommentaare kirjutanud ettevõttele üle maailma,» sõnas ta.

Sellegipoolest ei saa Youngi sõnul nad kõike üksi teha, mistõttu on TripAdvisor alati valmis õiguskaitseorganitega koostööd tegema, et hagemistes omalt poolt toeks olla.

TripAdvisor palub kõiki, kellele on võltshinnangute kirjutamist pakkunud kas ettevõtted või üksikisikud, neist eemale hoida ning nende kohta otse TripAdvisorile teada anda aadressil paidreviews@tripadvisor.com.

«Veebihinnangud mängivad turismis ja tarbija ostuotsuses suurt rolli, kuid on oluline, et kõik järgiksid reegleid,» sõnas maailma turismieetika komitee juht Pascal Lamy.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles