Mitmed mulgi toidud on kantud vaimse kultuuripärandi nimistusse

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi puder on ülimaitsev!
Mulgi puder on ülimaitsev! Foto: Piret Leskova

Mulgimaa ja sealsed road on kuulsad üle Eesti. Tuntuimad mulkide toidud on mulgi kama, mulgi kapsas, mulgi puder, mulgi korp ja mulgi karask. Tasub märkimist, et kõik need toidud on kantud ka vaimse kultuuripärandi nimistusse. 

Kui kama on teada-tuntud suvine söök, siis mulgi pudrul ja mulgi kapsastel on sügise tulekuga kindel side. «Mulgid ise armastavad väga oma toite. Jahe ja niiske sügis kohe kutsub mulgi putru ja kapsaid keetma või siis hautama,» alustas oma kodukandi köögist kõnelemist Piret Leskova, Mulgi toitude sissekannete koostaja vaimse kultuuripärandi nimistusse.

Leskova jätkas, et vaimne pärand on elav pärand, mis on ajas muutuv ja kohanduv ning mille alla kuulub kahtlemata ka köögikultuur. «Ka mulgi puder ja mulgi kapsad on seda,» lisas ta. 

Mulgi pudru koostisosad.
Mulgi pudru koostisosad. Foto: Piret Leskova

Mulgi pudru ja kapsad on ajas läbi teinud ridamisi muudatusi. 20. sajandi teisel poolel tuli seoses tooraine puudumisega mulgi pudru ja mulgi kapsaste koostisosadesse muudatus.

«Tangu puudumise tõttu hakati Nõukogude liidu ajal kasutama kruupi. Kruupi kasutatakse muide tänapäevalgi mulgi pudru ja - kapsa koostisosana. Kuigi enamjaolt on kasutusel retseptid, kus koostisosana nimetatakse siiski tangu," lausus Leskova. 

Aga mis vahe on üldse tangul ja kruubil?

Tänapäeval on kõige enim levinud odrakruup. «Kruup on aga siiski laiem mõiste, tähendades koorest puhtaks lihvitud tervet viljatera. Purustatud kruup on aga tang.

Tänapäeval on kaubanduses liikvel peamiselt peentang, vanasti oli aga purustatud kruupi mitmes erinevas jämeduses ja mulgi pudru ning kapsa koostisosana kasutati siis peamiselt jämedamat tangu ehk suurmeid," jätkas Leskova.

Lihakõrnete materjal praadimiseks.
Lihakõrnete materjal praadimiseks. Foto: Piret Leskova

«On armas kasutada oma esivanemate retsepte ja õpetusi, nii jagame ka meie suurima heameelega mulgi pudru valmistamise retsepti, kus koostisosaks on tangud ja nii on igalühel võimalus proovida teha mulgi putru nii nagu meie esivanemad seda omal ajal tegid,» lisas Leskova.

Mulgipuder ahjus

Vaja läheb:

1 kg kartuleid;

0,75 klaasi tangu; 

pekki;

soola; 

1-2 sibulat;

vett

Tee nõnda:

Lõika kartulid paksudeks liistakuteks ja pane ahjupotti, lisa tükkideks lõigatud pekk ja sibul. Kõige peale laota tangud (NB -mitte leotada!). Lisa vett, umbes 2-3 cm üle kogu portsu. Aseta kuumaks köetud ahju. Kuumuta vähemalt kaks tundi. Puder tuleb kõige maitsvam puuküttega ahjus.

Praetud lihakõrned sibulaga on omamoodi hõrgutis nii eraldiseisvalt kui mulgi pudru koostisosana.
Praetud lihakõrned sibulaga on omamoodi hõrgutis nii eraldiseisvalt kui mulgi pudru koostisosana. Foto: Piret Leskova

Leskova sõnul on pudrule piima ja või lisamine pigem kaasaegne komme - vana aja kombe kohaselt on kartuli-tangupudru lisandiks praetud ja soolaga maitsestatud lihakuubikud koos hakitud sibulaga. «Vahel pannakse ka lihakuubikud kohe pudru hulka hauduma,» täiendas ta. 

Tänapäeval lisatakse pudrule ka erinevaid maitseaineid. «Näiteks tilli, küüslauku ja lihale lihamaitseainet,» ütles Leskova. Mulgi putru valmistatakse Leskova kinnitust mööda sarnaselt vana aja kombestikule ka tänapäeval enamjaolt rohkemaks toidukorraks kui üheks. «Putru keedeti ikka nii, et järgnevateks päevadeks ka jäi,» kinnitas ta sõbraliku muigega. 

«Tänapäeval on levinud teisel päeval mulgi pudru praadimine - järgmisel päeval pannil praetud mulgi puder maitseb imehea! Kõrvale juuakse piima, keefiri või hapupiima,» pajatas Leskova.

Sel sügisel avaneb Leskova sõnul suurepärane võimalus üheskoos mulkidega keeta Mulgimaal mulgi putru. «Mulgid tähistavad 03. oktoobril 2018 mulgi pudru päeva.

* Septembrikuu on käesoleval Euroopa kultuuripärandiaastal rahvuskultuuride kuu, mil tutvustatakse erinevaid rahvuskööke.

Vaata lisaks mulgimaa.ee.

Mõnusat katsetamist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles