Horvaatia kuurortlinna lähistel koristavad randu turistid

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubrovnik
Dubrovnik Foto: Dalibor Brlek / PantherMedia / Scanpix

Horvaatiasse reisides imestatakse tihtipeale Aadria mere ja ranniku puhtuse üle. Kasvava turismiga aga on tõusnud ka mere ääres oleva prügi hulk, mida tuleb regulaarselt koristada.

Kuigi enamikes Horvaatia populaarsetes sihtkohtades kannab randade puhtuse eest hoolt kohalik omavalitsus, siis Dubrovnikus on koristajateks peamiselt turistid, kirjutab Lonely Planet.

Kohalikud keskkonnaentusiastid kogunesid Dubrovnikus kokku ning lõid mittetulundusühingu Green Sea Safari (tõlkes roheline meresafari-toim), et koristada ka vähemkäidavaid rannikuaalasid. Kuna aga aktsiooniga on kutsutud ühinema ka välismaalased, moodustavadki hetkel koristajate enamuse just turistid.

Koristamisega on oodatud ühinema nii kohalikud kui ka turistid ning Green Sea Safari eesmärgiks ongi  eraldatud randade, saarte ja lahtede puhastamine plastikust, õllepudelitest ning muust prügist.

«Me alustasime juulis ning oleme läbi viinud juba üle 30 koristusaktsiooni, eemaldades iga kord 15 ja 30 suure 150 liitrise prügikotitäie prahti,» selgitas Green Sea Safari esindaja.

Mittetulundusühing korraldab nii-öelda päevareise koristatavatele aladele ning ühinemiseks tuleb end lihtsalt nende kodulehel kaasa registreerida. Kiirpaat stardib Dubrovnikust iga päev kell 9.30, viies koristajate rühma mõnele eraldatud lahele Elafiti saartel, kuhu turistid enamasti ei satu. Ligi tund aega möödub rannikuäärse prahi koristamiseks ning ülejäänud päev veedetakse koos ujudes, snorgeldades ja saari avastades.

Osalemine on tasuta, kuid Green Sea Safari esindaja sõnul on enamik osalejaid otsustanud liikmeks hakata. «Me oleme tänulikud, kuna kõik see poleks võimalik ilma annetuste ja liikmemaksudeta,» lisas ta.

Esindaja sõnul on inimeste vastukaja olnud imeline. Kohalike ja turistide osalemise vahekord on 30:70, jättes välismaalased selgesse ülekaalu.

 «Üks inglise paar ühines meiega oma mesinädalate esimesel päeval! Seitsmeaastane prantsuse poiss nägi meie lendlehte Dubrovnikus ning veenis terve oma perekonna aktsiooniga ühinema. Hiljem nad ütlesid, et see oli nende puhkuse parim osa. Inimesed hindavad kamraadluse tunnet ning seda, et nad on midagi head koos korda saatnud,» kirjeldas ta vaimustusega.

Green Sea Safari asutajad, doktorikraadiga mereteadlane ja füüsik Marlena Ćukteraš, Dubrovniku turismiesindaja Maro Carević ja aktivist ja vabatahtlik Alen Redžović selgitasid, et nad on väga mitmekesine tiim, kel on hulk ideesid.

«Dubrovnik on vaid algus. Me plaanime siin kontseptsiooni lihvida ning asutada siis sarnased baasid terve Horvaatia rannikul  ning lõpuks tervel Vahemerel,» sõnasid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles