Facebooki postitatud appikarje päästis Balil turistide elu (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Kaks turisti jäid Balil pärast luumurdudega lõppenud rolleriõnnetust kuristikku lõksu, kuid pääsesid eluga tänu Facebooki-postitusele ning sellele järgnenud sõprade abile.

36-aastane reisiblogija Mikey Lythcott sõbra Stacey Enoga kaldusid rolleriga üles mäkke viival teel kõrvale ning kukkusid kuristikku, kuna nad üritasid vältida kokkupõrget rekaga, kirjutas news.com.au.

«Ma vajutasin pidureid nagu tavaliselt, aga pidurid ei aeglustanud ratast, mis jättis meile väga vähe aega manööverdada ning pööret läbi mõelda,» selgitas Lissabonis elav ameeriklane Lythcott.

Seejärel mäletab ta end ilma kiivri ja prillideta järsakust alla libisemas ning alla jõudes ei tundnud ta enam oma vasakut rannet. Samuti kartis ta, et on murdnud oma selgroo.

«Siis ma mõtlesin, et siin ma suren, sest keegi ei teadnud, et me siin oleme või siia libisesime, ja me olime mõlemad viga saanud ning alguses ei mäletanud ma isegi, kuidas me siia saime,» kirjeldas ta hirmutavat olukorda.

Lythcotti reisikaaslane Eno ei suutnud samuti liigutada. Õnneks oli Lythcottil alles tema telefon – ta lülitas rändluse sisse ning kasutas telefoni otsakorral akut, et postitada Facebooki laused: «Appi. Ohus. Helistage politseisse,» koos oma koordinaatidega.

Mehe sõbrad üle terve maailma reageerisid kiirelt ning hakkasid välja selgitama, mis on juhtunud ja kuidas saaks abi pakkuda.

Üks sõpradest, Aimee Sparks, keda Lythcott oli kohanud Nepalis, helistas talle kohe, et olla kindel, et rännusell on elus. 

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

«Hulk Mikey sõpru postitasid telefoninumbreid, kuhu peaks helistama ja ma võtsin ühendust konsulaadiga ning rääkisin ühe Christine'i-nimelise naisega. Ta andis mulle oma meiliaadressi ja saatsin talle kuvatõmmised Mikey asukohast,» selgitas Sparks.

«Ma ei taha mõeldagi, mis oleks juhtunud, kui tal poleks oma telefoni olnud või kui aku oleks tühi olnud.»

Mitu tundi hiljem leidsid päästjad Lythcotti ja Eno ning nad mõlemad viidi haiglasse.

Lythcott murdis õnnetuse tagajärjel randme, sai koljumõra ning kõhurebendi. Eno pääses kergemalt, mõradega randmes, põsesarnas ja ninas. Kui Eno sai pärast õnnetust oma reisiga jätkata, siis Lythcott oli sunnitud veel mõneks ajaks haiglasse jääma ning on õnnelik, et üldse ellu jäi.

Mõlemad algatasid ka GoFundMe lehel annetuste kogumise kampaania, et oma haiglaarveid tasuda. Praeguseks on nad kokku kogunud ligi 40 000 eurot.

Kuigi õnnetus ehmatas neid mõlemaid, ei plaani kumbki reisimist sellepärast lõpetada. 

«Ma tean, et reisimine on vahel hirmutav ja riskantne, aga ei ole variantigi, et kumbki meist lõpetaks [reisimise],» sõnas Eno, kes on vahepeal juba Lõuna-Koreasse jõudnud.

Naine lisas, et see traagiline õnnetus näitas ja meenutas neile, kui paljusid inimesi nad on oma teekonna jooksul puudutanud.

«Jah, ilma tehnoloogia ja sõpradeta poleks me eluga pääsenud,» nentis ta siiski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles