Pekingis on üle aastate näha taas sinist taevast

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peking
Peking Foto: Youssouf Cader / PantherMedia /Scanpix

Hiina pealinnas Pekingis pole õhu saastatuse tõttu juba aastaid sinist taevast näha olnud. Tänu keskkonnakaitse karmistatud piirangutele on see eestlaste jaoks nii tavaline nähtus ka Pekingisse hakanud naasma. 

Tundub, et Peking on võitmas lahingut linna katva sudu üle, kirjutas Lonely Planet.

Pekingis asuv USA saatkond hakkas regulaarselt õhu saastatust mõõtma alates 2008. aastast. Rekordiliselt madalast seitsmest kuust viis mõõdeti eelmisel aastal, mis tähendab, et õhukvaliteet linnas on oluliselt paranemas. 

Linnaõhu paranemisega samaaegselt on valitsus karmistanud Pekingi keskkonnareegleid. Näiteks ei lubata enam ei linnas ega ka selle ümbruses põletada kivisütt ning üha rohkem hooneid on ümber lülitunud gaasiküttele.

Õhukvaliteedi muutusi hakkasid kohalikud elanikud märkama 2017. aasta talvel, kui õhusaaste langes detsembrikuus tervelt 40 protsenti. Sellegipoolest on eksperdid veendunud, et sedasorti langus tulenes osalt ka tuulisest ilmast, mis aitas saastatud õhku laiali kanda. 

Kuigi Pekingis on õhukvaliteet kahtlemata paranemas, siis ülejäänud Hiina kohta paraku sama öelda ei saa. Eelmisel aastal tõusis õhu saastatuse tase Hiinas kaheksas eri maakonnas, hoolimata sellest, et valitsuse andmetel kogu riigi õhusaastatuse tase langes 6,5 protsenti. Hetkel tuleb 60 protsenti Hiina energiavajadusest kivisöest, kuid riik plaanib seda 2020. aastaks vähendada 58 protsendini.

Pekingisse reisides tuleks hoolimata õhukvaliteedi paranemisest endiselt sudu jaoks valmis olla, eriti kui on plaan linna külastada talvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles