Roobaka külas Saaremaal ühendati pidupäev küla lipu õnnistamisega

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tilluke Roobaka küla Saaremaal Leisi lähistel tähistas taasiseseisuvmispäeva uue lipu sisseõnnistamise ning kontserdiga.
Pildil vasakult: Karja Kirikuõpetaja Veiko Vihuri, Roobaka külavanem Aire Kurs, lipu kavandi autor Getter Lukner ning Kunstilaagri juhendaja Reeli Kõiv.
Tilluke Roobaka küla Saaremaal Leisi lähistel tähistas taasiseseisuvmispäeva uue lipu sisseõnnistamise ning kontserdiga. Pildil vasakult: Karja Kirikuõpetaja Veiko Vihuri, Roobaka külavanem Aire Kurs, lipu kavandi autor Getter Lukner ning Kunstilaagri juhendaja Reeli Kõiv. Foto: Kairi Oja

Saare vallas, väikeses Roobaka külas tähistati taasiseseisvumispäeva lõõtsamängu ning koogisöömisega. Tõsi, seekord oli pidu pisut teistmoodi -   pidupäeva auks heisati esmakordselt oma küla lipp, mille õnnistas sisse õpetaja Veiko Vihuri. 

Mullu aasta külaks valitud Roobaka külarahvas kogunes 20. augustil vana mõisahoone pargiplatsile, väikese laululava juurde, et õnnistada üheskoos sisse küla lipp ning kuulata lõõtspillimuusikat.

Tõenäoliselt ei oleks ühe lipu sisseõnnistamiseks paremat päeva kui seda on taasiseseisvumise aastapäev - meeleolu näis ühteaegu nii ülev kui kodune. 

Varemalt pole külal oma lippu olnud. Aastal 2014 küsinud külaelanik Mati Rahu külakokkutulekul, et miks küll Roobakal kui külal ometi oma lippu ei ole. Retoorika kogus aastatega hoogu ning nii korraldati aastal 2017 kunstilaager, kus kõik osalejad said võimaluse joonistada oma nägemus lipust.

«Välja sai valitud Getter Lukneri joonistus,» ütles MTÜ Roobaka Külaseltsi juhatuse liige Merle Riik ja lisas, et autori ema Kerli Põlluäär täiendas pilti pisut ka omalt poolt, mõisamüüride näol. «Lapsed ja mõis on ju meie küla sümbolid,» ütles ta. 

Roobaka küla tähistas Eesti riigile olulist tähtpäeva EV100 raames enam kui väärikalt.
Roobaka küla tähistas Eesti riigile olulist tähtpäeva EV100 raames enam kui väärikalt. Foto: Kairi Oja

Lipu valmimise võttis oma südameasjaks Reeli Kõiv, kes otsis kujundaja ja trükikoja ning juhendas ka toimunud kunstilaagrit, mille käigus sai uue kavandi ka bussipeatuse ooteruum. «Välja valiti Marilyn Lempu tore töö,» märkis Riik. 

Just nii särtsakates toonides bussipeatus tervitab rändureid Roobaka külas.
Just nii särtsakates toonides bussipeatus tervitab rändureid Roobaka külas. Foto: Kairi Oja

Lipumasti ja liputrükkimist toetasid Tamme talu peremees Arne Rahu ja Mulgu talu perekond Leemet. 

Sündmust sai meenutama naaberkülast Oitmelt lõõtspillimängija Tõnu Eermanni ligi tunnipikkune kontsert. Midagi kaunimat oleks olnud vist palju ka tahta. Elagu Eesti ning meie armsad väikekülad! 

Roobaka külas koguneti tänavu taasiseseisvumise aastapäeval koduse laulukaare alla - põhjuseid selleks oli mitmeid.
Roobaka külas koguneti tänavu taasiseseisvumise aastapäeval koduse laulukaare alla - põhjuseid selleks oli mitmeid. Foto: Kairi Oja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles