Talvepuhkus: Baierimaal terveks ja tugevaks

Eva Tammsaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spaamõnude nautimisele paneb krooni pähe lõõgastumine talveaias, kust avaneb vaade taamal kõrguvatele Alpidele.
Spaamõnude nautimisele paneb krooni pähe lõõgastumine talveaias, kust avaneb vaade taamal kõrguvatele Alpidele. Foto: Füsseni turismiamet

Saksamaa turismikeskuse andmetel tegutseb selles riigis üle tuhande tervise- ja iluhotelli ning umbes 350 hinnatud terviseveeallikat ja kuurorti. Seega võivad nii lähemalt kui ka kaugemalt tulijad uskuda kinnitust: Baierimaa teeb head, Baierimaa teeb terveks.

Sakslased teavad, et tervise- ja spordiettevõtmised ennetavad haigusi ning terviseveed ja kuurordid koos kohalike loodusravimite ja tänapäevaste ravimeetoditega leevendavad kroonilisi vaevusi. Samuti oskavad nad hinnata puhast õhku ja rikkumata loodust, mis alati tasuta asja juurde käivad.

Ja mis viga tervist turgutada või parandada, kui kõik vajalik on omal maal käepärast: mineraal- ja soojaveeallikad, tervendava mudaga sood, mahe kliima, värskendav merevesi, millele lisanduvad pikaajalised kuurorditraditsioonid ja alternatiivne tervendamiskunst. Paiga, kus ennast hästi tunda, leiab igaüks, olgu siis eelistuseks suurejooneline tervise- ja ilukeskus või hoopis hubane perehotell mägede rüpes.

Saksamaa üheks maalilisemaks osaks peetakse Lõuna-Baierimaad, mis vaieldamatult on ka riigi armastatuim puhke- ja terviseparandamise piirkond. Siin leidub arvukalt idüllilisi lilledesse uppuvaid külakesi, mis koosnevad kiriku ümber koondunud (palk)majakestest, mida kaunistavad kõikvõimalikud maalingud, taustaks puhta veega järved ja kuusemetsaga kaetud lumiste tippudega mäed. Ning kohalikud on tänapäevalgi uhked selle üle, et Baieri pole niisama lihtsalt liidumaa, vaid Freistaat Bayern ehk Baieri Vabariik, mille pealinnaks München.

Lumi sajab Alpides maha detsembris ja püsib märtsini, ning sel ajal meelitavad puhkajaid siia arvukad mäespordivõimalused ja suurvõistlused. Suvel pakuvad unustamatu elamuse lopsakad alpiaasad koos arvukate lehmakarjadega.

Tänu sellele täidavad kohalike turgude ja poodide lette maitsvad ning tervislikud piima- ja lihatooted – puhas, lisaaineteta toit. Baieri külastaja ei jäta kindlasti maitsmata kohalikku pikkpoissi Leberkäset, mis on tehtud hakitud vinnutatud sealihast, aurutatud ja seejärel küpsetatud Müncheni Weisswursti, mahedamaitselist vasikalihast tehtud vorsti, või Ammergau metsloomaliha.

Kui vaadata kas või tänavust hotellikataloogi «Die romantische Seele Bayerns», võib ainuüksi Austria külje all asuvast enam kui 700-aastase ajalooga Füsseni linnast ja selle ümbrusest leida kümneid ja kümneid puhke- ja tervistusasutusi, sh populaarseid raviturba- ja mineraalveeravilaid.

Turvas, muide, pärineb 10 000 aasta vanusest mägimänni rabast ning sellest tehtud vann aitab paljude tervisehädade puhul, immuunsüsteemi tugevdamisest rääkimata. Omaette elamus on jälgida, kuidas turvast kui põrgu eeskojas vanniks ette valmistatakse, aga veel suurem elamus on tumedas püdelas segus lõdvestuda.

Kuidas selle tohutu valiku hulgast just endale sobiv puhke- või raviasutus leida, jääb tegelikult mõistatuseks. Seda enam, et igaüks püüab teistest eristuda – kes pakub viiekäigulist Aafrika õhtusööki, kes giidiga matka kohalike ürtidega tutvumiseks, kellel on hulk eri saunu, kellel suur bassein, talveaed ja päikeseterrass... teadagi vaatega Alpidele. Erinevatest kehahooldustest, spaaprotseduuridest, massaažidest, treeningseadmetest rääkimata.

Kui kõik siinkirjeldatu tundub küll ihaldusväärse, ent teab-mis kauge ja kallina, siis tasub teada, et tegelikult algavad paljudes majutuskohtades hinnad 25 eurost inimese kohta ööpäevas (tõsi küll, protseduure see ei sisalda, aga paljud neistki ei löö rahakotti auku) ning edasi-tagasi soodushinnaga lennupileti Münchenisse saab osta pelgalt saja euro eest. Nii et miks mitte mõelda Lõuna-Saksamaale juba tänavust talvepuhkust kavandades!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles