Euroopas rännates tasub silmad lahti hoida, tänaval võib ootamatult sattuda silmitsi kahuritoruga (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pollari ülesandeid täitnud vana kahuritoru Maltal.
Pollari ülesandeid täitnud vana kahuritoru Maltal. Foto: Madison L. Pereira/Wikimedia Commons

Mitmes tänases ja eilses tugeva mereväega riigis või tänaval kohata pollariteks vormitud kahureid. Kuigi on tootjaid, kes meelega poste kahurilaadseteks vormivad, võib näiteks tänaselgi Inglismaal kohata pollareid, mis kunagi teenisid monarhi ja kodumaad hoopis sõjakamalt.

Linnalegendi kohaselt seilasid briti mereväelased prantslastelt Trafalgari lahingus võidetud laevadega Londonisse ning suur osa vastaste kahuritorusid torgati Ida-Londoni sadamais otsaga maa sisse. Kahureid kasutati pollaritena, ehk postidena mille külge siduda sildunud laev. Kuna Londonisse ei jõudnud ükski Napoleoni mereväelt võidetud laev, siis on see lugu kindla peale väljamõeldis, vahendab 99percentinvisible.org.

Seina kaitseks seatud kahur-pollar Liverpoolis.
Seina kaitseks seatud kahur-pollar Liverpoolis. Foto: Robert Brown/Wikimedia Commons

Peale kõige, korralikust kahurist tahtsid britid ja teisedki pragmaatilise meelega mereväelased ikka pauku teha. Kuid see ei tähenda, et muudes olukordades ei kasutatud kahureid pollaritena. Peamiselt malmist kahurid, mis oma elu pauguraudadena ära olid elanud, sobisid selleks otstarbeks suurepäraselt. Pikk ja raske kahur torgati otsaga maa sisse ning sellest sai stabiilne post.

Nimelt oma lasud ära lasknud malm- või raudkahurit ei saanud enam ümber töödelda ning selle väärtus relvana oli olematu. Kahur keerati kas ots allapoole maa sisse või täideti mullaga ning sinna külge seoti laev. Kahurist pollareid võib leida näiteks mitmes Suurbritannia sadamalinnas, Londonis, Liverpoolis, aga ka kunagise impeeriumi muudel aladel, nii Iirimaal kui Maltal. Kahurite kasutamine pollaritena levis alates 17. sajandist ning suur osa tänaseni seisvaid kahur-pollareid seisab oma pesades 18. sajandist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles