Reisinõu: kuidas peaks käituma maavärina korral?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lomboki saar pärast eelmist maavärinat
Lomboki saar pärast eelmist maavärinat Foto: Firdia Lisnawati / AP/ Scanpix

Troopilistes puhkusesihtkohtades pole maavärinad paraku midagi haruldast või harvaesinevat, mistõttu tasub teada, kuidas peaks sellisel juhul käituma.

Turistide seases populaarset Indoneesia Lomboki saart raputasid hiljuti suured maavärinad, kus hukkus mitusada inimest. Seetõttu avaldas Independenti reisikorrespondent Simon Calder üheksa sammu, mida peaks maavärina puhul järgima.

1. Püsi paigal seal kus sa oled kuni raputamine lõpeb.

2. Mine neljakäpukile, et maavärin sind pikali ei saaks heita.

3. Kata oma pea ja kael kätega, et kaitsta end kukkuva prahi ja esemete eest.

4. Kui oled kusagil, kus sulle võivad kaela kukkuda suuremad esemed, proovi roomata laua, voodi või mõne muu lisakaitset pakkuva varju alla.

5. Kui sinu lähedal on madalat mööblit või mõni sisesein või nurk ning tee nendeni on puhas, võid proovida ka lisakaitseks nende poole liikuda.

6. Hoia eemale klaasist, akendest, välisustest ja välisseintest ning kõigest, mis võib potentsiaalselt sulle peale kukkuda nagu näiteks kõrge mööbel.

7. Kui võimalik, hoia kuna raputamise lõpuni kinni mõnest tugevamast konstruktsioonist, et saaksid selle najal kaasa liikuda ning raputamine poleks nii intensiivne.

8. Ära jookse.

9. Kui oled maavärina hetkel õues, hoia eemale hoonetest, puudest, laternapostidest ja elektrikaablitest- kõigest, mis võib sulle peale kukkudes sind vigastada. Arvesta sellega, et maavärinatega võib kaasneda maalihkeid ning raputada saanud torudest võib lekkida gaasi või vett.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles