Võõras wifi-võrk on suurim küberoht reisil (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: DANIEL MUNOZ / REUTERS/ Scanpix

Pole kahtlust, et mobiilne internet ja wifi-võrgud on tänapäevase reisija asendamatud abimehed. Kuid nagu ikka: seal, kus palju kasutajaid, leidub ka neid, kes inimeste teadmatust ja heausklikkust püüavad ära kasutada.

Suurim küberoht peitub reisil tundmatute wifi-võrkude kasutamises, sest inimesed usaldavad pahatihti pimesi võrke, mis kannavad piisavalt ametlikuna näivat nime.

Viimasel ajal on näiteks tulnud rohkelt uudiseid liba-wifi-võrkudest erinevates USA lennujaamades, kus turiste peibutatakse liituma tasuta võrkudega, millele on antud lennujaama ametliku wifi-võrguga sarnane nimi.

Tegelikkuses haagivad küberkurjategijad aga pahaaimamatu turisti arvuti või nutiseadme oma kontrolli all oleva ruuteri külge ja salvestavad kogu infovahetuse, noppides sealt hiljem välja paroolid, kasutajanimed, krediitkaardiandmed ja muu huvipakkuva.

Ebaturvalisi wifi-võrke võib kohata ka mujal kui lennujaamades: kohvikutes, hotellides, kaubanduskeskustes, vaatamisväärsuste juures ehk kõikjal, kus liigub rohkelt turiste.

Kaaperdatud infot kasutavad kurjategijad küberrünnakuteks, pahavara installimiseks või kaardimaksepettusteks. Küllaltki sageli küsitakse üle võetud meili- või sotsiaalmeediakonto tagasi saamise eest ohvrilt lunaraha.

Kuidas vältida küberohtusid?

Samas on selge, et internetiühendus tänapäevasele reisijale asendamatu abimees. Google Maps teejuhina, parimad kaadrid Instagramis, sõpradega tasuta hääl- ning videokõned või lihtsalt uudiste ja sõprade koduste tegemistega kursis hoidmine kuulub tänapäevase reisi juurde. Ka tööasjad saab kiiresti aetud kasvõi teisel pool maakera. Kuidas seda kõike turvaliselt teha?

Esiteks, wifi-võrku logides tuleb veenduda, et tegu on usaldusväärse omaniku ametliku võrguga, mida kurjategijad ei «kuula pealt». Hotellis, kohvikus või lennujaamas tasub selgeks teha, milline on paiga ametlik wifi-võrk ja alles siis sellega liituda.

Teine turvaline võimalus on kasutada mobiilset internetti, mis liigub üle mobiilsideoperaatorite pakutava 3G ja 4G ühenduse. Kui Euroopa Liidus saab suur osa Eesti mobiilikasutajaid mobiilset andmesidet tarbida juba päris mõistliku hinnaga oma koduse operaatori kaudu, siis Euroopast kaugemale reisides tuleks Eesti operaatorite andmeside jätkuvalt kinni keerata, et mitte tekitada mõne minutiga sadadesse eurodesse küündivat arvet.

Kohalik sim-kaart wifi asemel

Riikides, kus on koduriigi mobiilioperaatori pakutava andmeside kasutamine kallis, tasub soetada mõne kohapealse mobiilioperaatori ettemaksuga andmesidepakett.

Suuremas osas maailma riikides on saadaval turistidele mõeldud ettemakstavad (pre-paid) sim-kaardid koos sobiliku andmesidepaketiga. See lahendus on mugav, kuna muudab kasutaja wifi-võrkudest sõltumatuks ja selliseid sim-kaarte müüakse paljudes reisisihtkohtades juba lennujaamas.

Kaardi saab sisestada oma nutiseadmesse või soetada lisaks mobiilse taskuruuteri, millega luua endale ja reisikaaslastele isiklik wifi-võrk.

Kus asuvad kõige ohtlikumad wifi-võrgud?

Küberturbe ettevõte Coronet avaldas hiljuti lennujaamade wifi-süsteemide ohu indeksi, mille alusel on kõige ebaturvalisemad wifi-võrgud USA-s San Diego rahvusvahelises lennujaamas, California John Wayne Orange County lennujaamas, Houstoni William P Hobby lennujaamas, Florida rahvusvahelises Fort Myersi lennujaamas ja Newark Liberty rahvusvahelises lennujaamas New Jerseys. Nendes lennujaamades viibides tasuks avalikke wifi-võrke kindlasti vältida.

Soovitused:

  • Ühendu reisi olles wifi-võrguga ainult siis, kui oled teinud kindlaks, et tegu on lennujaama, hotelli või restorani ametliku võrguga. Arvesta, et ka sel juhul on võimalik, et kellelgi kuri silm jälgib sinu andmesideliikluse sisu.
  • Kasuta võimalusel wifi asemel mobiilset internetti, kuid tee enne selgeks andmeside hind.
  • Oma olulisematel internetikontodel lülita sisse kaheastmeline isikutuvastus – nii jääb parooli kaaperdamisest kurikaeltele väheks.
  • Ära kasuta sama kasutajanime ja parooli mitmel olulisel kontol.
  • Lülita sisse võimalused parooli nullimiseks ja tagasi võitmiseks – näiteks mõne sõbra varuaadress.
  • Kontrolli oma krediitkaardiväljavõtteid regulaarselt, kahtluste korral sulge reisi järgselt oma krediitkaart ja taotle uus.
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles