Tšiilis valmistatakse veini hüpnotiseeriva muusikaga

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Luis Hidalgo / AP/ Scanpix

Tšiilis Colchagua orus asub veinikelder, kus vein valmib Gregoriuse koraali hüpnotiseerivate mantrate saatel.

Veinikelder Montes avati 1987. aastal ning on valmivale veinile muusikat mänginud aastast 2004, kirjutas National Geographic.

Montesi keldris on 800 prantsuse sügavpunaseks võõbatud tammevaati, mis asetsevad poolringis. Vaatide asetus ja keldri disain loodi püha ja müstilise atmosfääri loomiseks. See peaks olema ideaalne just küpse ja mahlase punase veini valmistamiseks, mille poolest Colchagua piirkond tuntud on. 

Montesi veinivalmistajad ja algatajad Aurelio Montes ja Douglas Murray soovisid taaselustada kvaliteetsete Tšiili veinide tootmist. Nad avastasid, et muusika, eriti just kloostrite mantrad parandasid nende veinide maitset.

«On tehtud mitmeid uuringuid, mis tõestavad, et pehmed vibratsioonid panevad vedelikke paremini küpsema võrreldes vaikuse või äkilise muusikata,» selgitas Montes nende ideoloogiat.

Edinburghis asuv Heriot-Watti Ülikool viis ühe sellise uuringu läbi just Montesi veinikeldri veinidega 2008. aastal. Uurijad leidsid, et punase veini maitse muutus tugeva ja raske muusikaga 40 protsendi ning maheda muusikaga 25 protsendi võrra. 

Veini degusteerijad märkasid, et valge vein maitseb värskendavamalt, kui sellele oli mängitud elavat ja ärgast muusikat.

Nüüd on hakanud teised Tšiili veinikeldrid Montesist eeskuju võtma ning samuti oma veinidele muusikat mängima.

Montes veinikeldris kasutatakse aga muidki innovaatilisi tehnikaid. Näiteks ehitati terve veinikelder feng shuid silmas pidades. Põhielemendid nagu vesi, metall ja puit on kõik keldri disainis esindatud ning näiteks voolab vesi õuest veinikeldri keskele purskkaevu.

Innovaatiline «heade vibratsioonide» lähenemine veinile on ettevõttele hästi ära tasunud. Montest peetakse nimelt Tšiili üheks parimaks preemium veini tootjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles