Kas lennukist võib täid saada?

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Stephanie Eichler / PantherMedia / Scanpix

Täid on tüütud parasiidid, kes levivad tavaliselt peast pähe lähikontakti kaudu. Kuigi harva, võib täid saada ka siis, kui istuda lennukiistmel, kus on eelnevalt istunud keegi, kel täid on peas olnud.

Peatäid on mööda peanahka ringi siblivad ning juuksejuurtele munevad ülimalt ebamugavad parasiidid, keda on juustest küllaltki raske välja saada. Kuigi lennukeid puhastatakse lendude vahel, on siiski võimalik samal istmel varasemalt istunud reisijalt täisid saada, kirjutas Mirror.co.uk.

Briti dermatoloog Dr. Sharon Wongi sõnul täid ei lenda ega hüppa, kuna neil puuduvad tiivad. Enamasti levivad täid lähedase kontakti kaudu ning toituvad peanahast imetud vere kaudu.

«Nad [täid] võivad ilma inimperemeheta ellu jääda kuni 48 tunniks- kui selle aja jooksul on täid ja nende munad tingud kellegi peast välja kukkunud, võivad nad potentsiaalselt edasi levida järgmisele inimesele esemete kaudu nagu padjad, juukseharjad.. ja peatoed,» sõnas ta.

See aga ei tähenda, et lennukisse minnes võiksid kohe endale täid saada. Ka siis kui pärast lennuki puhastamist on istmele jäänud täid, ei pruugi need veel järgmisele inimesele edasi tulla.

Mitmete dermatoloogide arvates on tegemist suisa «ülimadala» riskiga. Briti dermatoloogide ühingu konsultant Dr. Tess McPherson kinnitas, et lennuki peatoelt täide saamise risk on väga madal.

«On vähetõenäoline, et nad hüppaksid peast istmetele, kuna neile meeldivad soojad kohad. Igal juhul jäävad nad ellu vaid lühikeseks ajaks ning muutuvad peas mitte olles üsna kiirelt väheliikuvaks,» selgitas McPherson.

Ta lisas, et tema arvates ei ole vajadust hakata inimestele soovitama lennuki istme märja lapiga puhastamist, enne kui sinna istutakse.

Sellegipoolest ei tule kahjuks üks täikamm kohvrisse kaasa pakkida. Isegi kui lennuki istmelt jäävad täid saamata, on alati oht saada need mängivatelt lastelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles