Kuus paika maailmas, mille nimeks on Estonia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Google'i tänavavaatest

Kui Hemingway kuulsa tsitaadi kohaselt olevat igas sadamas üks eestlane, siis nii mõneski paigus on eestlased lisaks võõrsil elamisele hakanud ka võõraid paiku koduselt nimetama.

1. Estonia mäetipp Kõrgõstani-Tadžikistani piiril

Estonia mäetipp
Estonia mäetipp Foto: Raivo Plumer

Kõrgõstani-Tadžikistani piiril asub 6211 meetri kõrgune Estonia nimeline mägi, mille nimetasid selliselt 1960. aastatel sinna läinud eestlastest mägironijad.

Augustikuus võttis 12-liikmeline mägironijate rühm Eesti sünnipäeva puhul taas ette rännaku Estonia tippu ning ekspeditsiooni läbiviija Raivo Plumer teadis täpsemalt rääkida ka mäetipu nimelugu. 

1960. aastal läksid eestlased ja lätlased Pamiiri Taga-Alai ahelikku mägesid vallutama ning koos roniti kahte tippu. Üks mägi oli 6211 meetrit ja teine 6218 meetrit, mis sooviti nimetada vastavalt Estoniaks ja Latviaks. Nimi otsustati aga loosiga.

«Loosiga tõmmati ja läks nii õnnelikult, et lätlased said endale seitse meetrit kõrgema mäe. Siis nad arvutasid välja, et nende Gaiziņkalns on täpselt Suurest Munamäest seitse meetrit madalam. Seega nemad olid selle õigluse jalule seadmisega väga rahul olnud,» selgitas Plumer.

2. Estonia linnaosa Texases, San Antonio linnas

Foto: Kuvatõmmis Google'i tänavavaatest

Estonia nimeline elamurajoon rajati San Antoniosse 2008. aastal ning sai siis ka siin palju meediakaja. Kuulduste põhjal siin eestlasi ei ela ning tegelikult ei ole ka linnaosa nime üle otsustanud eestlased. Piirkonna nimevalik tulenes lihtsalt elamurajooni projekti inseneri tuttava jutustustest kauni Eesti riigi kohta.

Estonia linnaosas olevad tänavanimed tulenevad kõik Eesti kohanimedest.

3. Estonia nimeline looduslik ujumisbassein Tais

Foto: Erakogu

Tais Koh Phanganis asub Wang Sai nimeline kosk, mille juures on mitmeid looduslikke basseine. Üllataval kombel on seal, põhimõtteliselt keset metsa, üks bassein, mis kannab nime Estonian Pool. Lisaks on sildi juures ka Eesti lipuvärvidega süda. 

Kuuldavasti on basseini ehitanud kaks entusiastlikku ja rännuhuvilist eesti noormeest.

4. Estonia puiestee Brisbane'i linnas, Austraalias

Foto: Erakogu

Kenas piirkonnas asuv Estonia puiestee hakkas seda nime kandma kinnisvaraarendaja soovil, kirjutab Toomas Pai oma blogis.

5. Estonian Camp Road Kanadas

Kanadas on mitu meile omast kohanime, näiteks Kotkajärve piirkonda viib Estonian Camp Road.

6. Eesti Vabariik, mujal maailmas tuntud ka kui Estonia

Viljandi turismiinfokeskus
Viljandi turismiinfokeskus Foto: Marko Saarm / Sakala/ Scanpix

Kõigi Estonia nimeliste paikade ema on loomulikult meie koduriik Eesti ise. Eesti Vabariik sai sel aastal 101-aastaseks.

Lugu ilmus esmakordselt 06.08.2018.
Hea lugeja! Kui tead veel mõnda paika maailmas, mille nimeks on Estonia, saada vihje reisile@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles