Jääkaru ründas turistide laeva (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravmägedes surnuks tulistatud jääkaru
Teravmägedes surnuks tulistatud jääkaru Foto: GUSTAV BUSCH ARNTSEN / AFP/Scanpix

Laupäeval tapsid Teravmägedes kruiise korraldava ettevõtte valvurid turistidele lõbusõitu tehes jääkaru, mis on tekitanud sotsiaalmeedias suurt meelehärmi.

Üks kruiisilaeva MS Bremeni valvuritest tappis jääkaru, kuna metsloom ründas tema kolleegi, kirjutas The Guardian. Kuigi jääkaru tapeti enesekaitseks on sedasorti tegu tekitanud tugevat pahameelt, kuna need olid turistid, kes viidi jääkaru loomulikku elukeskkonda, mitte vastupidi.

Jääkaru ründas valvurit siis, kui turistigrupp tuli Teravmägede kõige põhjapoolsemal saarel kruiisilaevalt maha. Piirkond Norra maismaa ja põhjapooluse vahel on tuntud oma liustike, jääkarude ja põhjapõtrade poolest, kirjutas Põhja-Norra päästeorganisatsioon Joint Rescue Coordination.

Kaks jääkaruvalvurit läksid enne turiste saarele, et kindlaks teha, et jääkarusid läheduses pole. Kruiisi korraldanud ettevõtte German Hapag Lloyd Cruises esindaja Negar Etmineni sõnul ilmus aga välja siiski jääkaru, kes ründas ühte valvurit nii, et ta sai peavigastusi. Teine valvur tulistas seepeale enesekaitse eesmärgil jääkaru surnuks.

Etmineni sõnul peavad kõigil Arktikas seilavatel kruiisilaevadel olema pardal jääkaruvahid. 

Tapetud jääkaru pildid hakkasid levima sotsiaalmeedias, mistõttu sattus Arktika loodusturism terava kriitika alla. Pahameelega ühines ka koomik Ricky Gervais, kes kirjutas Twitteris:

«Lähme jääkarule liiga lähedale tema loomulikus keskkonnas ja siis tapame ta kui ta liiga lähedale tuleb. Idioodid.»

Haavata saanud mees viidi helikopteriga Longyearbyeni linna haiglasse. Tema seisund ei ole eluohtlik.

Arktikaturism on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud ning suvi on ka sealse turismi kõrghooaeg. Järgmisel nädalal peatub Longyearbyeni sadamas tervelt 18 kruiisilaeva.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles