Selgusid selle aasta kõige targemad linnad

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New York udus.
New York udus. Foto: matej kastelic / PantherMedia / Scanpix

New York valiti juba teist aastat järjest 165 linna võrdluses maailma kõige targemaks linnaks. 

Igal aastal avaldab IESE Cities in Motion Index linnade arengu raporti, kus võrreldakse 165 linna 80 riigist, kirjutas Lonely Planet.

Kõige targemate linnade esikümme näeb välja selline:

1. New York

2. London

3. Pariis

4. Tokyo

5. Reykjavik

6. Singapur

7. Seoul

8. Toronto

9. Hongkong

10. Amsterdam

Mida täpsemalt aga «tark linn» tähistab ja mis muudab linna «targaks»? Kui võiks arvata, et tark linn peab olema mõni maailma suurlinn, siis esikümnesse jõudnud Amsterdam ja Reykjavik tõestavad, et linna miljonitesse küündiv rahvaarv pole sugugi määrav.

Tarka linna valides keskenduti üheksale faktorile: võime inimkapitali ligi meelitada ja hoida, sotsiaalne ühtekuuluvus, tugev majandus, keskkonnateadlikkus, valitsus, linnaplaneerimine, rahvusvahelised sidemed, tehnoloogia ja transport.

Ühes neis kategooriates tugev olemine on hea, kuid ideaalis peaks targal linnal olema head tulemused kõigis neis kategooriates. Kõige tasakaalukamad on esikümne linnadest Amsterdam ja Seoul, mis tegid head tulemused enamikes kategooriates kuid sellegipoolest ei suutnud nad konkureerida esikolmiku ülivõimsate tulemustega vähemas arvus kategooriates. New York oli mäekõrguselt teistest üle majandusliku tugevusega, London inimkapitali meelitamisega ja Pariis rahvusvahelise mõjuga.   

Eesti pealinn Tallinn tuli raportis 50. kohale, mis tähendab väikest tõusu võrreldes eelmise aasta 53. kohaga. Ida-Euroopa linnadest tuli Tallinn Praha ja Riia järel kolmandale kohale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles