Taas hakkas levima eluohtlik puhkusekomme

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mallorcal puhkavad noored britid otsivad teravaid elamusi, kuigi need võivad lõppeda traagiliselt.
Mallorcal puhkavad noored britid otsivad teravaid elamusi, kuigi need võivad lõppeda traagiliselt. Foto: Caro / Frank Sorge / Caro

Aina enam juhtub kuurortides õnnetusi noortega, kes püüavad hotellitoa rõdult basseini hüpata või ühelt rõdult teisele ronida. Need alkoholi või narkootikumide mõju all tehtud hulljulged trikid lõppevad sageli traagiliselt.

Baleaaride saarestikus, mille suurimad saared on Mallorca, Menorca ja Cabrera, kukkus eelmisel nädalal rõdult alla kolm turisti, kirjutab Focus Online. Juba enne neid õnnetusi oli tänavu surma saanud kolm turisti.

Rõdult hüppamise (ing k balconing) traumasid uurinud arsti Juan José Segura sõnul näib, et taas korduvad aastad 2010–2015. Toona oli 10-15 balconing’u juhtu aastas. Tänavu on selle rumala triki tõttu hukkunud kolm inimest, kolm inimest on saanud raskeid traumasid, mõni neist jääb eluks ajaks halvatuks.

«See on tõeliselt traagiline, et noored inimesed, kel elu alles ees, ennast nii ohtu panevad,» tõdes arst. Tema uuringu kohaselt on enim hullumeelse triki ohvreid brittide, sakslaste ja hispaanlaste seas. Pea kõik neist on mehed. Ametlikku statistikat selle kohta ei koguta, seetõttu võib eeldada, et osa juhtumeid jääb teadmata.

Sageli on tegu kihlveoga, aga kuna ollakse kas alko- või narkojoobes, siis hinnatakse oma võimeid üle või ei suudeta kontrollida oma keha. Eelmisel nädalal hukkus balconing’u tõttu 14-aastane iirlane, Ibizalt ja Formenteralt teatati samuti kahest surmaga lõppenud õnnetusest. Kas tegu oli järjekordse balconing’u juhtumitega pole veel kindlaks tehtud, kuid politsei on hoiatanud nii arste kui ka hotelle, et ohtlik trikk on taas levimas. Hotellid jagavad külastajatele lendlehti ja loevad neile sõnu peale. Noori külastajaid paigutatakse pigem madalamatele korrustele.

Segura ise on osalenud Briti saatkonna korraldatud kampaanias, mis hoiatab noori britte balconing’u ohtude eest. Mereäärses Magalufi kuurordis piirati õhtuti alkoholi müüki ning napsutuurid pubides keelati. Ka hakatakse trahvima rõdult hüppajaid. Kas see turiste ka eluohtlikust kombest eemale hoiab, pole veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles