Selles Euroopa väikeriigis on maailma kõrgeim oodatav eluiga

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monaco
Monaco Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / PantherMedia / Scanpix

Monaco on pisike 37 000 elanikuga linnriik Prantsusmaa ja Vahemere vahel, kus elatakse kauem kui kusagil mujal maailmas.

Keskmine monacolane elab CIA Factbooki andmetel 89,4-aastaseks, mis on tervelt 12,5 aastat rohkem keskmise eestlase elueast.

Lisaks kõrgeimale elueale on Monaco ka maailma kõige rikkam riik, nimelt kirjutab curiosity.com, et iga kolmas monacolane on miljonär. Kohalike elanike jõukus tuleb arvatavasti kahest allikast.

Esiteks on Monacos arvukalt hasartmänguasutusi, mis toob riigile ja kohalikele raha sisse, kuid kuna monacolastele kehtib seal mängimise keeld, ei tee sellised paigad kohalikke vaeseks.

Teiseks ei pea Monacos eraisikud tulumaksu maksma ja suurem osa elanike sissetulekut jääb nende enda taskusse. Sellegipoolest kinnitavad monacolased, et tulumaksu puudumine ei tähenda sugugi sotsiaalsete teenuste vajakajäämist. Riigi sissetulekutest suudetakse tagada ka suurepärane haiglate, hariduse, ühistranspordi ja sotsiaalabi süsteem.

Kui jõukusele lisada ka veel terves maailmas oma tervislikkuse poolest tuntud Vahemere dieet, ongi ehk monacolaste pikaealisuse saladus teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles