Pühadeaeg toob Tallinna taas palju venemaalasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Saabuvate pühade ajaks jõuab Eestisse järjekordselt arvestatav hulk Vene turiste, millest annavad märku nii lisarongid Moskva-Tallinna liinil kui ka Peterburi-Tallinna bussiliini populaarsus.


Go Raili arendusdirektor Jolan Ševtsov ütles Postimees.ee'le, et firma laseb praeguste plaanide kohaselt pühade ajaks Moskva-Tallinna liinil käiku kolm lisarongi.

«Samuti on planeeritud üks tellimusreis Peterburist,» ütles Ševtsov.

Tallinna ettevõtlusameti andmetel viibis Eestis aasta esimese 9 kuu jooksul 52 protsendi võrra enam Vene turiste kui aasta tagasi. Mullusega võrreldes on naaberriigist tulnud turistide arv kasvanud 14 900 võrra. Samuti jäädi 26 protsenti tihedamini Eestisse ööbima.

Vene turistide ligimeelitamiseks on Tallinna linnavalitsus algatanud järjekordse reklaamikampaania Moskvas ja Peterburis. Lisaks on Tallinn korraldanud veebiviktoriini, mille auhinnaks on ühapäevane reis Helsingisse, mis saab võimalikuks tänu Eesti liitumisele Schengeniga.

Sokose hotelliketi pressiesindaja Kadri Lainas teatas, et tänavu on Venemaa turiste Sokos Hotel Virus rohkem kui mullu.

«Eelmise aastaga võrreldes on kasvanud Venemaalt pärit majutujate arv. Kogu aastat iseloomustab lõunaeurooplastest majutujate kasv Sokos Hotel Virus,» ütles Lainas.

Hotelli restoranis Merineitsi toimub Lainase sõnul aastavahetusel reisibüroo Estintouri korraldatav pidu, mis suunatud vene publikule. «Samuti toimub Sokos Hotel Virus
pidulik aastavahetuse õhtusöök, kus musitseerib Tõnu Naissoo,» rääkis ta.

Kuid kui mõned aastad tagasi oli pea iga suure hotelli aastavahetuse meelelahutusprogramm vene publikule suunatud, on tänavu olukord veidi teistsugune.

Hotell Olümpia pakub külastajatele rahvusvahelist programmi nimega «Maailm on sinu. London. Pariis. New York.» Radisson SAS hotelli kohvikus ja restoranides toimuvad aastavahetuse vastuvõtud ja 1970ndate aastate stiilis disko.

Buss populaarsem kui lennuk

Eurolinesi kaubamärgi all tegutseva Mootorreisi ASi juhatuse esimees Hannes Saarpuu on sel aastal märganud reisijate arvu suurenemist.

Saarpuu sõnul saab lõpliku täituvuse kohta vastata alles pärast pühade lõppu, sest suur osa piletitest ostetakse viimaste päevade jooksul.

«Samas võib juba nüüd kinnitada, et selleaastane pühadehooaeg tõotab meie jaoks tulla parem kui eelmisel aastal. Tuntavalt on suurenenud nõudlus Peterburi suunal (seda nii Tallinna-Peterburi kui Riia-Peterburi liinidel), tugev on müük ka Baltikumi-sisestel liinidel,» ütles Saarpuu.

Majanduslangus sunnib aga Eurolinesi Saarpuu sõnul oma kulusid veelgi tähelepanelikumalt üle vaatama ja tegevuse efektiivsust parandama, kuid nõudluse pärast firma ei kurda.

«Buss pakub täna parimat hinna-kvaliteedi suhet lühikestel Baltikumi-sisestel liinidel ja aina rohkem on kliente, kellele see sõnum on kohale jõudnud. Samas on siiski selge, et riskid kasvavad ka meie jaoks ja täpseid arenguid 2009. aastal on hetkel äärmiselt raske prognoosida,» rääkis Saarpuu.

Rahvuslik lennufirma Estonian Air on aga vastupidiselt bussifirmale täheldanud reisijate arvu vähenemist.

Estonian Airi pressiesindaja Ilona Eskelineni teatel tuleb eelseisvatel talvepühadel Tallinnasse saabuvate reisidega vähem inimesi kui aasta tagasi.

Eskelinen tuletas meelde, et Rahvusvahelise Lennutranspordi Ühenduse (IATA) juht Giovanni Bisignani on nimetanud 2008. aastat lennundussektori jaoks erakordselt raskeks kriisiaastaks, mida mõjutavad ühelt poolt suured kütusehinna kõikumised ning teiselt poolt
majanduslangusest tingitud lennureisijate arvu langus.

«Prognooside kohaselt jätkuvad lennunduses keerulised ajad ka järgmisel aastal. See
ei jäta kahtlustki, et lennureisijate arvu kasvu pole oodata ka järgmisel aastal,» ütles Eskelinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles