Kurb: Itaalia liivarannad on uppunud plastmassi (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rand Sardiinias
Rand Sardiinias Foto: Thomas Huntke / PantherMedia / Scanpix

Pisa Ülikooli uurijad leidsid Itaalia liivarandadest tohutu koguse mikroplasti osakesi.

Pisa Ülikooli tööstusliku keemia osakond analüüsis Itaalia lääneosa randadesse suubuvate jõgede Arno ja Serchio vett ja ning eri piirkondade rannaliiva, kirjutas The Local.

Uuringu tulemused paljastasid suure hulga keskkondlikku ohtu: mõnes piirkonnas näitasid analüüsid 5–10-grammilist mikroplastmassi sisaldust liiva pealispinna all. Sellest tulenevalt usuvad teadlased, et Itaalia randades leidub suisa tuhandeid tonne mikroplasti.

Teadlased uurisid plastiosakesi, mis on väiksema kui kahemillimeetrise läbimõõduga ning mille oli kaldale uhunud peamiselt meri.

Peamised plastitüübid, mis vaatluse alla sattusid, olid toidu pakendamises kasutusel olevad polüolefiinid ning tugevamateks pakenditeks kasutatav polüstüreen. 

Uuringu peamise tegija, professor Valter Castelvetro sõnul näitab nende uurimus seda, et keskkonnareostus on laialdane ning seda leidub peaaegu igal pool, ka aladel, kus turistid armastavad ujumas käia.

«Üks peamisi mikroplasti riske on see, et osakesed koguvad enda külge ülimürgiseid aineid nagu pestitsiide ja polütsüklilisi aromaatseid süsivesinikke,» lisas Castelvetro.

Enamik merereostuse uurijaid keskenduvad suurematele plastiosakestele, mida korjatakse merelt võrke kasutades. Vähesed uuringud vaatlevad mikroplasti ning selle mõjusid randadele.

Pisa Ülikooli uuringus teatasid teadlased, et hinnanguliselt on Itaalia randades 1000–2000 tonni mikroplasti.

Reostus ei piirdu muidugi vaid Itaalia randadega. 2017. aasta Itaalia keskkonnainstituut Legambiente korraldatud uuringus leiti, et ligi 40 protsenti Itaalia rannikualade veest on reostunud.

Selle aasta aprillis keelati Itaalia Tremiti saartel plastireostuse ohjeldamiseks ühekordsete nõude kasutamine, kusjuures trahvid keelu rikkumise eest ulatuvad 500 euroni.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles