Jultunud turistid käisid Auschwitzi koonduslaagris vargil (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau Foto: Uyttebroeck Michel / PantherMedia / Scanpix

Ungarist pärit turistid üritasid Auschwitzi koonduslaagri krematooriumist telliseid varastada, kuid jäid õnneks oma alatu teoga vahele.

Kaks Ungari turisti vanuses 30 ja 36 jäid vahele koonduslaagri krematooriumist telliste varastamisega, kirjutas Dailymail.

Koondulsaagrit külastanud paarike märkas, et ungarlased pistavad Auschwitz II-Birkenau alal krematooriumi ehitusmaterjalide kive taskusse ning teatasid sellest koheselt muuseumi turvatöötajaid. Politsei saabus minutite jooksul ning arreteeris turistid.

Ungarlased mõisteti süüdi kõrge kultuurilise ja ajaloolise väärtusega esemete varastamises ning neile määrati aastane tingimisi vangistus ja mõlemale 1500 PLN (ligi 350 eurot) trahvi.

«Nad ütlesid, et soovisid vaid koju suveniiri kaasa võtta ning polnud teadlikud oma teo tagajärgedest,» sõnas kohalik politseinik Mateusz Drwal. 

Muuseumis on selgelt kirjas, et endisest koonduslaagrist esemete kaasa võtmine on rangelt keelatud.

Auschwitz-Birkenau muuseum asub tööstuslinna Oswiecim lähistel Poola lõunaosas. Koonduslaagris tapeti 1940 ja 1945 aastate vahel hinnanguliselt ligi 1,1 miljonit inimest. Enamik ohvreid olid euroopa juudid, kuid nende hulka sattus ka vene sõjavange, mustlasi, poolakaid ja teisi.

Poola kohtud on ka varem Auschwitzist esemeid pätsanud turiste karistanud. 2016. aastal määrati karistus kahele briti koolipoisile, 2014. aastal saksa õpetajale ning 2011. aastal iisraeli vanapaarile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles