Euroopa Komisjon tahab reisijate õigusi suurendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijad Tallinna lennujaamas..
Reisijad Tallinna lennujaamas.. Foto: Mati Hiis / SL Õhtuleht.

Euroopa Komisjon esitas täna bussi- ja laevareisijate õigusi täpsustava ja ühtlustava ettepanekute paketi, mis parandab jõustumisel neid sõiduvahendeid reisimiseks kasutavate inimeste kohtlemist.

«Euroopa Liit ei saa lubada, et reisijate õigused sõltuksid sellest, mis liiki transporti nad reisimiseks kasutavad. Kõik reisijad saavad valida just neile meelepärase transpordivahendi, teades, et nende õigused on võrdselt kaitstud,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident ja transpordivolinik Antonio Tajani Brüsselis ajakirjanikele.

Tajani sõnul saaksid kahe uue määruse vastuvõtmisega kaetud kõik transpordiliigid.

Kui Euroopa Liidu nõukogu ja parlament ettepanekud seadustavad, peaksid bussi või laevaga reisivate inimeste õigused võrdsustuma rongi- ja lennureisijate õigustega.

Komisjoni ettepanekud puudutavad reisijate võrdset kohtlemist, neile jagatavat teavet, hüvitisi ja abi reisi katkemise korral ning eraldi meetmeid puuetega inimeste kohtlemisel.

Määruste jõustumisel keelatakse igasugune diskrimineerimine reisijate kodakondsuse, elukoha või pileti ostmise paiga järgi. Samuti kehtestatakse kindlad reeglid hüvitiste maksmiseks, kui reis hilineb, katkeb või ära jääb ning kohustatakse firmasid sellistes olukordades andma reisijatele piisavat teavet ning nõuetekohast abi.

Ettepanekute kohaselt tuleks kehtestada reeglid firmade vastutuse kohta reisijate ja nende pagasi osas, selleks peaks sätestama ühtsed hüvitise määrad. Eraldi lisatakse, et reisijatel peaks olema õigus saada kahjutasu kiirkorras, kui on vaja katta õnnetusega tekkinud erakorralisi rahalisi vajadusi.

Puuetega inimeste kohtlemisel keelatakse transpordiettevõtetel selliste inimeste igasugune diskrimineerimine pileti ostmisel või sõiduvahendile minemisel. See tähendab, et firmad peavad tagama liikumispuuetega reisijatele piisava abi, kui reisija on oma puudest ette teatanud.

Ehkki ettepanekute kohaselt ei tohiks transpordifirmad võtta nende nõuete täitmise kompenseerimiseks eraldi tasu, võivad Euroopa Komisjoni hinnangul piletihinnad 0,6 euro ehk umbes 10 krooni võrra tõusta. Samas rõhutatakse, et puuetega inimeste abistamine peab toimuma nende jaoks ilma lisatasuta.

Ainsa erandina lubatakse uutest reeglitest kõrvalekaldumist, kui ettevõte pakub olulist avalikku teenust, kuid sellisel juhul tuleks reisijate võrdsed õigused tagada teiste vahenditega.

Vastavalt ELi seadusandlike ettepanekute menetlemise korrale läheb algatus nüüd arutusele Euroopa Parlamenti ja nõukokku, kellest suurem sõnaõigus on ELi nõukogul, milles peaksid selles küsimuses otsuse tegema liikmesriikide transpordiministrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles