Puhkusega kogunenud mõnest lisakilost ei tohiks mööda vaadata

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebakorrapärased eined ja grilliõhtud koos alkoholiga võivad suvepuhkuse ajal tõsta kehakaalu.
Ebakorrapärased eined ja grilliõhtud koos alkoholiga võivad suvepuhkuse ajal tõsta kehakaalu. Foto: SCANPIX

Brittide puhkuseaegseid toitumisharjumusi käsitlenud uuringu järgi avastavad paljud inimesed pärast suve, et on kaalus pisut juurde võtnud. Eesti Figuurisõprade programmi konsultandi Kaja Tormi sõnul pole puhkuseaegne kaalutõus reegel, kuid kui kilosid on lisandunud, ei tohiks neist mööda vaadata. 

Kas kõik Figuurisõbrad on ka suvel aktiivsed? On see tavaline, et suvel jätavad inimesed kaalu jälgimise unarusse ja alustavad jälle septembris?

Kuna suvisel ajal on enamikul inimestel puhkused ja liigutakse palju ringi, reisitakse, puhatakse, siis on ka Figuurisõprade gruppides ja kontoris rahulikum aeg. Sügisel kui inimesed on puhanud ja värsked, siis hakkavad meie read ka tihedamaks muutuma suurem töö hakkab jälle pihta.

Kas teie arvates on ka Eestis nii, et puhkuse ajal võtavad inimesed kaalus juurde? Kui jah, mis võib olla selle põhjuseks?

Puhkuste perioodil  juurdevõtmine ei ole reegel. On neid, kellele lisandub pisut kaalu ja neid, kes hoiavad oma kaalu või võtavad alla. Puhkuse ajal, suveperioodil eelkõige, on inimesed aktiivsemad  – liigutakse enamjaolt rohkem. Samas pole söömisrütm nii korrapärane – pikaksveninud toiduvahed panevad rohkem näksima ja magusat sööma.

Elurütm on puhkuste perioodil teistsugune, rohkem on ringi liikumist, peoõhtuid, grilliõhtuid ja muid seltskondlikke üritusi ja puhkuste ajal soovitakse tihti ka toitumises olla vabam.

Kas ka teie hinnangul ähvardavad lisakilod inimesi eelkõige välisriiki puhkusele sõites? Kas brittide uuringust ilmnenud esikolmik - USA, Kariibid ja Prantsusmaa - on teie arvates loogiline?

Meie pole sellelaadseid uuringuid läbi viinud. See, kas võetakse juurde või mitte, sõltub inimesest endast ja tema võimest kontrollida oma söömist või ülesöömist. Ülisuured  XXL-toiduportsjonid, rasvarikkad toidud ja toidu juurde joodav alkohol soodustavad aga kahtlemata lisakilode kogunemist.

Kuidas saaks puhkuse ajal lisanduvatest kilodest hoiduda?

Kui puhkusel olles soovitakse maitsta erinevaid toite, siis ikkagi on kogused need, mis mängivad tähtsat rolli. Tasub meeles pidada, et ühe toidu juures järgmine suutäis on sama maitsega, mis eelminegi. Mõõdukus söömisel ja enesetunde jälgimine aitavad lisanduvatest kilodest hoiduda.

Kui puhkusega lisandub paar-kolm lisakilo, siis kuidas sellesse suhtuda? Kas need kaovad normaalsesse elurütmi naastes iseenesest või peab nende mahavõtmiseks ikka vaeva nägema ja dieeti pidama?

Lisandunud kilode iseenesest kadumisele küll ei soovitaks lootma jääda. Eks ole tõsi seegi, et kui ollakse harjunud puhkuse ajal palju sööma ja magu on nii-öelda välja venitatud, siis soovitakse rohkem toitu ka hiljem. Seepärast soovitan tavalisse elurütmi naasmisel lisandunud kilodele ikka tähelepanu pöörata. Lisakilod väljenduvad ka enesetundes - vöö pigistab, raskem on kummardada, tekivad voldikesed. Esmalt vaja märgata, mida söön, miks söön, palju söön ja millal söön.

Kas nüüd just dieet peaks olema vajalik, kuid väikesed korrektiivid toitumises – rohkem puu- ja köögivilja, väherasvast, kerget ja mitmekülgset toitu mõõdukas koguses.

Kindlasti oleks vaja tähelepanu pöörata sellele, et toidukordi ei jääks vahele. Päevas on ikka kolm toidukorda ja õhtune söögikord võiks olla kerge, väherasvane ja süsivesikutevaene.

Samuti tasub meeles pidada, et parim janujook on vesi ja head enesetunnet aitab taastada mõõdukas liikumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles