Leedu riigi esmamainimisest saab 1000 aastat

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gediminase torn.
Gediminase torn. Foto: Wikipedia.org

2009. aasta tõotab Leedule tulla oluline aasta, lisaks Vilniuse Euroopa kultuuripealinnaks olemisele tähistab Leedu oma esmamainimise 1000. aastapäeva.

«Ajaloost on teada, et Leedut mainitakse esmakordselt Qedlinburgi kroonikas, kus kirjutatakse sellest, kuidas Püha Brunoni kiriku peapiiskopi ja 18 munga elu sai õnnetu lõpu 19. märtsil 1009 aastal, kui Venemaa ja Leedu piiril saadeti nad paganate poolt taevariiki» selgitas pika ajalooga Leedu  esmamainimist «Vilnius -  Euroopa kultuuripealinn 2009» projekti direktor Elona Bajoriniene.

«Leedu pealinna Vilniuse Kultuuripealinna tiitel ja 1000 aasta möödumine esmamainimisest järgmisel aastal teeb Leedust põneva reisisihtpunkti, mida ootame avastama ka paljusid eestlasi» kutsus Bajoriniene Leedut ja Vilniust oma reisiplaanidesse lisama.

«Esimene Leedu ja Vilniuse sõnumiviija maailmas oli teadupärast suur hertsog Gediminas, kes juba 14 sajandil kirjutas eurooplastele kirju, milles kutsus neid endale külla. Tänapäeva infokanaleid kasutades jätkab Leedu endale külaliste kutsumist, eriti neid, kes pole siin kunagi käinud ja taasavastama neid, kelle viimasest visiidist on juba pikka aega möödas» rääkis Bajoriniene ja soovitas järgmisel aastal Vilniuses toimuvate üritustega end kurssi viia www.vilnius2009.lt vahendusel.

«2009 aasta jooksul toimub Vilniuses üle 900 ürituse, millest suur enamus on tasuta» jätkas Elona Bajoriniene, kes vastutab «Vilnius - Euroopa kultuuripealinn 2009» ürituste kordamineku eest.

Korraldajad loodavad, et toimuvatest üritustest vähemalt 3-4 muutuvad Vilniuses edaspidi traditsioonilisteks üritusteks. Samuti on korraldajad eesmärgiks seadnud nii Vilniuse kui tervet Leedut külastavate turistide arvu tõstmise 15 protsendi võrra.

Oluliseks peetakse ka kultuuripealinnaks saamisega kaasnevat mainetõusu – Leedu ise loodab, et riigi tuntus suuremates riikides, kus Vilniust tutvustatavad kampaaniad toimuvad, kasvab üle 3 protsendi.  

Põnevaid kultuuriüritusi jätkub Vilniusesse ja ka mujale Leetu järgmisel aastal igal kuul. Info ja ürituste tutvustused, mis Vilniuses juba praegu ja järgmisel aastal toimuvad, leiab www.vilnius2009.lt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles