Rebala muuseumis saab näha pronksiaega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade muuseumile.
Vaade muuseumile. Foto: Rebala muuseum

Tallinna-Peterburi maantee 22. kilomeetril. Olerexi tankla vastas on nüüd lisaks ainulaadsetele vanadele kivikalmetele uudistamist ka muuseumis, kus saab näha mõndagi põnevat pronksiajast.


«Pronksiajal leidsid Eesti ajaloos aset suured muutused - toimus üleminek põllumajanduslikule elulaadile. Püsiasustus sai Skandinaavia eeskujul alguse just siit - Rebalast. Sellest ajast pärinevad ka muuseumi kõrval olevad rekonstrueeritud kivikirstkalmed, mis on vanimad teadaolevad kivikalmed Eestis,» rääkis muuseumi direktor Janek Šafranovski.

Näitusel eksponeeritakse pronksiaegseid esemeid ja esitletakse tolleaegset kultuuri. Põnevaimaks väljapanekuks võib lugeda sealtsamast kalmest leitud pronksist pintsette ja habeajamisnuga. Nimelt kitkusid tolle aja mehed endal kulmusid.

Muuseumis on ka arheoloogide tööd esitlev slaidiprogramm ja Jõelähtme fotograafi Herbert Saarmaki töid esitlev väljapanek.

Jõelähtme abivallavanem Priit Põldma ütles, et muuseumi väljapanekut on kavas laiendada ja edaspidi tulevad sinna ka näiteks kangasteljed kõigile huvilistele proovimiseks. Üsna pea saab vaadata-proovida ka iidset pronksi valamist.

Ta avaldas lootust, et muuseumist astuvad läbi paljud Peterburi maanteel sõitvad ajaloohuvilised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles