5 kaunist linnakest maailmas, kus autod ei tohi sõita

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrey Omelyanchuk / PantherMedia / Scanpix

Ummikud, parkimistrahvid, liiklusraev – need on asjad, millega puhkusele minnes ei taha keegi kokku puutuda. Maailmas on mitu maaliliselt kaunist kohta, kus ei pea õnneks isegi mitte autosid nägema.

Autovaba linn või küla tähendab puhast õhku ning rahulikku õhkkonda, mis tänapäeva maailmas on muutumas üha suuremaks harulduseks. Conde Nast Traveler on kokku kogunud viis kaunist paika, kus sellist idülli veel endiselt kohata võib.

Zermatt, Šveits

Zermatt
Zermatt Foto: Alexandre Arocas / PantherMedia / Scanpix

Terve Zermatti küla on autovaba ning ka siia kohale saab tulla vaid rongi, ühistransporti või helikopterit kasutades. Mägede vahel asetsevas Zermattis saab ringi liikuda köisraudteed, hobuvankreid või ühistransporti kasutades, kuid piirkonna ilu ja rahu on seda väikest ebamugavust väärt. Küla mägine õhk on nii puhas, et turistid ostavad siinset õhku suisa pudelite kaupa suveniirina kaasa.

Giethoorn, Holland

Giethoorn
Giethoorn Foto: Miroslawa Drozdowski / PantherMedia / Scanpix

Giethoorni kutsutakse oma kanaliterohkuse ja autoteede puudumise tõttu ka Hollandi Veneetsiaks. Külas on säilinud 18. sajandist pärit talumajad ning puidust kaarsillad. Giethoornis saab ringi liikuda kas jalgrattaga või mööda kanaleid paadiga. Talvel jäätuvad kanalid kinni ning siis armastavad kohalikud ringi liigelda hoopis uiskudega. 

Yelapa, Jalisco, Mehhiko

 

A post shared by @pris_stubbs on

Kui soovid puhkusel tõelist eraldatust, tasub sammud seada Mehhikos Jalisco osariigis asuvasse Yelapasse. Siia linnakesse pääseb ligi vaid veeteed pidi ning Puerto Vallartast sõidab siia paadiga pool tundi. Yelapast leiad eest munakiviteedel tatsuvad muulad, turistivabad rannad, võimatult kange tekiila ning muud sellised paradiisile iseloomulikud asjad.

Higashiyama, Kyoto, Jaapan

Foto: Andrey Omelyanchuk / PantherMedia / Scanpix

Higashiyama-ku piirkond on parim viis kogeda traditsioonilist Kyotot. Siin asuvad nii Kiyomizudera ja Yasaka templid kui ka Gioni geišade piirkond. Terve ala on autovaba ning kitsad tänavad on tulvil iidseid arhitektuurilisi vaatamisväärsusi, keraamikat ning maiustusi müüvaid kaupmehi ning imekauneid roosades ja valgetes õites kirsipuid.

Fes-el-Bali, Maroko

 

A post shared by Patrici Perez (@patrici_perez) on

Mõned paigad on autovabad puhtalt tõelisest vajadusest, nagu võib näha Maroko labürindilaadses Fes-al-Balis. Nimelt Fes-al-Bali kitsastele ja käänulistele tänavatele autod lihtsalt ei mahu. Inimesed liiguvad siin ringi küll enamasti jala, kuid ka kärud, eeslid ning jalgrattad on üsna levinud liikumisvahendid. Fes-al-Bali tänavad on ääristatud idamaiste poodide, nahakunstnike töökodade ning mošeedega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles