Antarktikas mõõdeti Maa madalaim temperatuur (1)

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Satelliit mõõtis hiljuti Antarktikas maailma kõige madalamaks temperatuuriks -97 °C. 

Teadlased jäädvustasid ekstreemse temperatuuri jääga kaetud alal Antarktikas polaaröö ajal. Teadlaste hinnangul on see kõige madalam temperatuur, mis saab meie planeedil üldse tekkida, kirjutas National Geographic Travel. 

«See on paik, kus Maa on enda piiridele nii lähedal, et tegu oleks justkui teise planeediga,» ütles Colorado Ülikooli ülemaailmsete lume- ja jääandmetega tegelev teadlane Ted Scambos. 

Uus temperatuuri mõõtmine ületas eelmist madalaima loodusliku õhutemperatuuri rekordit, milleks oli 1983. aastal -88 °C. Eelmine rekord mõõdeti Venemaal lõunapooluse lähedal asuval Vostoki jaamas. Inimesed ei suuda nii külma õhku hingata sisse rohkem kui paar hingetõmmet. Vene teadlased, kes käisid 1980. aastatel ilmajaamas õhutemperatuuri mõõtmas, pidid kandma maske, mis soojendas õhu enne sissehingamist üles.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles