Austraaliast Euroopasse vähem kui viie tunniga? (1)

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JoePriesAviation.net / AP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide lennukeid tootev firma Boeing avaldas plaani ehitada ülikiire lennuk, millega oleks võimalik 2030. aastast alates sõita New Yorgist Londonisse kahe tunniga ja Austraaliast Euroopasse vähem kui viie tunniga. 

Lennuk, millele ei ole veel nime pandud, hakkaks sõitma 2030. aastal ja selle suurim kiirus oleks 2180 kilomeetrit tunnis. Tavalistel reisilennukitel on kiiruseks enamasti 800 kuni 970 kilomeetrit tunnis, kirjutas news.com.au.  

Lennuki kujundust tutvustati sellel aastal ameerika astronautide ja astronautide lennunduse instituudi konverentsil Ameerika Ühendriikides Atlantas. Lennuk saab olema suurem kui teised pikamaa ärilennukid, kuid väiksem näiteks Boeingi 737 lennumasinast.  

Boeingi spetsialistidel ja teadlastel on praegu käimas katseperiood, kus uuritakse ja testitakse tulevase lennuki võimekust. Boeingi esindaja sõnul plaanitakse teha uutele sõidukitele ka sõjalised rakendused. 

Boeingi juhtiva teadlase Kevin Bowcutti sõnul on uue lennuki eesmärgiks sõita edasi-tagasi üle Vaikse ookeani ühe päevaga — sellega praegused lennukid veel hakkama ei saa. Bowcutt ütles, et lennuk on mõeldud eelkõige ärireisijatele või sõjaväelastele, kellel on vaja ühest sihtpunktist teise saada võimalikult kiiresti. 

Bowcutti sõnul on lennuk konstruktsiooni heakskiitmise korral valmis osalema sõjalistel käikudel umbes kümne aasta pärast. Ta lisas aga, et ärilennukitega läheb rohkem aega, sest nende käikuminekut mõjutavad turg, erinevad regulatsioonid ja ka keskkonnaalased nõuded.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles