Laps läheb üksi reisima: soovitused, mida vanematel tasub jälgida

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Koolivaheaeg on lastele oodatud puhkus õppetööst ja suvisel ajal suureneb linna või maale reisivate laste arv. Et lapse iseseisev bussireis kulgeks mugavalt ja turvaliselt, tasub meeles pidada lihtsaid näpunäiteid.

Lux Express Grupi turundus- ja müügispetsialist Berit Osula jagas nõuandeid, mida pidada meeles, kui laps reisib üksi bussiga. 

1. Planeeri reis varakult ja vali lapsele sobiv istekoht

Ära jäta piletiostu viimasele minutile, sest eelmüügist piletit ostes saad valida lapsele sobivaima istekoha. On soovitatav valida lapsele istekoha bussi eesotsa - nii on lapsel lihtsam oma istekoht leida ja bussist väljuda ning reisi ajal saab laps vaadata ka otse ees olevast aknast välja, mis aitab vältida võimalikku iiveldustunnet.

2. Räägi lapsele turvavöö olulisusest

Räägi lapsega enne reisi kindlasti turvavöö kinnitamise vajalikkusest. Kui autos ollakse turvavöö kinnitamisega harjunud, siis bussis kipub see mõnikord ununema. Turvavöö kinnitamine on aga ka bussis kohustuslik ja tagab lapse turvalisuse.

Kui oled lapsele ostnud pileti bussi esirea istmele, siis seal on turvavööd kolmepunktilised – sarnaselt autodes olevatele turvavöödele kinnituvad need üle puusade ja risti üle rindkere.

3. Reisi ajal tuleks püsida oma kohal

Seleta lapsele enne bussireisi algust, et sõidu ajal tuleks püsida oma kohal ja vältida bussis liikumist. Anna lapsele juhised, et tualeti kasutamine on kõige ohutum reisi alguses, lõpus ja peatuste ajal.

4. Paki lapsele sobiv käsipagas ja snäkid

Suurema koti saab ära anda bussi pagasiruumi. Käsipagasisse paki esemed, mida laps võib reisi kestel vajada. Joogi osas on soovituslik tarbida gaseeritud vedelike asemel vett ning rasvarikaste snäkkide asemel näiteks pähkleid ja puuvilju. Vältida tasuks tugevalt lõhnavaid toiduaineid, sest need võivad häirida kaasreisijaid.

5. Et laps ei unustaks midagi maha

Enne reisi tuleta lapsele meelde, et ta bussist lahkudes kontrolliks, kas kõik isiklikud asjad on kaasas. Üle tasuks vaadata nii istmevahed kui ka istmealune – juhuks kui midagi on toolilt maha pudenenud. Iga reisi lõppedes kontrollivad bussi üle ka bussijuhid ja kõik leitud esemed antakse üle klienditeenindusse. Kui midagi siiski maha ununes, võta ühendust bussifirma klienditeenindusega. Helistades on suureks abiks, kui tead öelda sõidusuuna, reisi kuupäeva ja kellaaja, istme numbri ning oskad kaotatud eset kirjeldada.

6. Taga, et laps jõuaks turvaliselt oma lõppsihtkohta

Kui lapsele bussijaama keegi vastu ei tule, kindlusta, et ta jõuaks ohutult ja mugavalt oma lõppsihtkohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles