Juustusõprade paradiis: 5 riiki, kuhu minna maiustama (1)

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Juust on mitmete kultuuride roogade oluliseks osaks. See, kuidas eri kultuuride esindajad juustu maitsestavad või naudivad, peegeldab, nende ellusuhtumist.  

 1. München, Saksamaa

Foto: Pixabay

Saksamaa Bavaria piirkond hõlmab endas palju rohkemat kui õllefestival Oktoberfest. Õlleaias istudes pakutakse tihti joogi kõrvale ka vasikalihast vorsti weiswurst ja populaarset india päritolu currywursti. Lihaga käib kaasas ka kaesespaetzle, mis on pastalaadse koostisega roog, kuid sinna pakutakse kõrvale ka imemaitsvat Šveitsi päritolu emmentaleri juustu koos sibulaga.  

2. Beirut, Liibanon

Beiruti, tuntud ka kui Kesk-Ida Pariisi, tänavatel ringi jalutades, tuleb akendest hummuse ja shawarma lõhnasid. Iga restorani grillmenüüst võib leida valge halloumi, mis on Küprose lähedalt pärit mahe kitse,- lamba- ja lehmapiimast valmistatud juust. Ei tasuks lasta juustu tagasihoidlikul välimusel end eksitada, sest grillides tuleb välja selle mitmekülgne suussulav maitse. Halloumit saab osta ka pea igal tänavanurgalt, kus seda pakutakse otse grillilt. 

3. Pariis, Prantsusmaa

Foto: Pixabay

Kui küsida pariislaselt nõu või soovitusi juustuvaliku osas, võib nende entusiasm olla väga üllatav. Hiiglaslikus kaubanduskeskuses Rue Cleri läheduses võib leida juustuparadiisi. Jaluta ükskõik millisesse letti ja küsi: «Mida te soovitate?» ning võid olla kindel, et kõnnid välja sületäiega erinevatest juustudest, mis maitsevad jumalikult. Juustuvalik varieerub nii mahedast kuni terava, pähklisest hapukani ja pehmest kõvani. 

4. Belo Horizonte, Brasiilia

Belo Horizonte, väike tagasihoidlik linn Minas Gerais piirkonnas Brasiilias on tuntud kui parima juustu piirkond kogu riigis. Laialdase valikuga keskturul on sadu lette ainuüksi juustule ja lahked kohalikud müüjad on valmis rääkima pikalt iga sordi kohta. Enne suurest valikust pea kaotamist on üks suupiste, mida peab Brasiilia juustukultuuri kohta aimu saamiseks proovima. Selleks on pao de queijo ehk juustuleib, mida valmistatakse tapiokijahust ning mis on nätske tekstuuriga ja maheda kuid meeldejääva maitsega. Seda on saada üle riigi nii grillitud kui praetud kujul. 

5. Quebec, Kanada

Jaluta mööda jõge ajaloolises Quebeci linnas ja vali ükskõik milline jõevaatega pubi või kohvik. Kõigis neis pakutakse traditsioonilist Kanada rooga, mille nimeks on poutine. Enamasti serveeritakse seda leotatud lihakastmes ning selle kõrval on kohalik imemaitsev kõva cheddari juust. Kuigi cheddari juustu algupäraks on Suurbritannia, valmistatakse seda üle maailma, ka Ameerika Ühendriikide põhjaosas ja Quebeci lähedal Vermontis. 

Allikas: National Geographic Travel 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles