Europol võttis kinni 141 võltsitud lennupiletiga reisinud pätti

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Caro / Eckelt / Caro / Eckelt/Scanpix

Europol teatas, et arreteeris eelmisel nädalal 141 isikut, keda kahtlustatakse lendamises võltsitud lennupiletitega. Reid toimus 226 lennujaamas üle kogu maailma.

11. korda toimunud Global Airport Action Day (GAAD, globaalne lennujaamaaktsiooni päev) toimus 18.-22. juunini 61 riigis ning hõlmas 69 lennuliini ja kuut online reisiagentuuri. Sihtmärgiks võeti kurjategijad, keda kahtlustatakse lennupiletite ostmises varastatud või võltsitud krediitkaartidega. Teada oli antud 334 kahtlasest tehingust ning see viis ka arvukate uurimistoimikute avamiseni.

Kui tõsine on säärane kuritegu? Rahvusvaheline lennundusliit IATA hinnangul kaotab lennutööstus aastas üle miljardi USA dollari just ebaausate online-ostude tõttu. Kuritegu puudutab ka miljoneid süütuid krediitkaardiomanikke. Tegemist pole ka mitte ainult organiseeritud kuritegevuse jaoks äärmiselt tulusa kuriteoliigiga, vaid ebaausal teel ostetud lennupileteid kasutatakse ka teiste kuritegude jaoks - smugeldamine, illegaalne immigratsioon, inimkaubandus ja terrorism.

Petturite püüdmiseks «laotati» üle kogu maailma üsna lai võrk, mille üks osa oli ka Europol. Kaasa aitas muuhulgas ka Interpol. «Lennuliinide petmine pole petistele mitte ainult tulus, vaid see loob ka tõsise riski, et kurjategijad ja terroristid saavad maailmas anonüümselt ringi liikuda, potentsiaalselt inimesi ohustades,» sõnas Europoli tegevdirektor Catherine de Bolle. «Meie eesmärgiks on sarnased initsiatiivid ning koostööpartneritega käsikäes töötamine, et peatada kriminaalseid tegevusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles