Kas maailma väikseim kõrb asub Kanadas?

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kuigi teadlased vaidlevad Kanadas Yukonis asuva Carcrossi kõrbe legendi üle, on see kohalike sõnul üks maailma erilisemaid paikasid. 

Üks Põhja-Ameerika veidramaid geoloogilise fenomene, vaid 600 meetri laiune Kanada loodeosas asuv Carcrossi kõrb ei paista esmapilgul kuigi imetlusväärne, kirjutas BBC.

Kõrbe maastikku lähemalt vaadeldes ilmub aga nähtavale sealne miniatuurne kuningriik: taimed, mis kasvavad peeneteralise liiva sees, ning kabiloomad ja putukaliigid, kelle kohta teadlased ei ole veel uurinud.  

Geoloogid ja teadlased töötavad Carcrossis, et uurida kuidas on selline veider kooslus tekkinud. Üks sellistest ekspertidest on geoloog Panya Lipovsky, kes võttis eesmärgiks selgitada välja Carcrossi kõrbe tekkelugu.

Lipovsky ütles, et kõrb on tekkinud 10 000 aasta jooksul loodusliku töö tulemusena. Lipovsky sõnul võib Carcrossi kutsuda «märjaks kõrbeks». Liiva ja setete kuhjumise tõttu ei ole taimedel võimalik kõrbes paljuneda. 

Ametlikult on kõrbe nimi Naataase Heen, tõlkes «vesi, mis voolab läbi kitsaste käikude». Carcrossi elanik Keith Wolfe Smarc ütles, et kõrb on kohalikele olnud kaua suureks mõistatuseks. Smarci sõnul on turistid hakanud muidu tagaplaanile jäänud Carcrossi külla üha rohkem külastama, et näha omapärast kõrbe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles