Indrek Park on mees, kes teab indiaanisõnu (ja koguni keeli) (1)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Park.
Indrek Park. Foto: Tairo Lutter

USA Indiania ülikoolis töötav lingvist Indrek Park jõudis tiibeti keele ja kultuuri uurimise kaudu Ameerika indiaanlaste keelte ja kultuurideni ning korraldab nüüd sama hästi kui väljasurnud põlisrahvaste keeltes indiaani lastele keelekümbluslaagreid.

«Mul on lapsest saati olnud kaks suurt armastust, esiteks Ida- ja Kesk-Aasia – Tiibet, Hiina, Korea – ja teiseks indiaanlased,“ ütleb Park. “Olen lapsest saadik kogunud raamatuid nii tiibetlastest kui ka indiaanlastest. Tartu 2. keskkoolis (nüüd Miina Härma gümnaasium – toim) käies hakkasin ülikooli orientalistikakabineti juures õppima tiibeti ja hiina keelt. Linnart Mäll õpetas tiibeti, Märt Läänemets klassikalist hiina keelt. Aastaid hiljem jõudsin Tiibeti ja Hiina kaudu oma teise armastuse, indiaanlasteni.»

Arterile antud intervjuus räägib Park oma elust alates ajast, kui ta sai ajaloo ja etnograafia õpingute järel Tartu Ülikoolis Hiinalt stipendiumi seal Tiibeti uuringute jätkamiseks.

Indiaani keelte puhul on huvitav, et need on olnud sajandeid vaid foneetilised. Olin just äsja Arizonas navajode reservaadis ja nad rääkisid, kuidas nende keel oli II maailmasõja ajal Vaikse ookeani rindel kasutusel salakeelena, jaapanlased seda ju ei osanud. Keelt hakatigi alles siis kirja panema, seda tehti ladina tähtedega ja inglise keele keele baasil, sest oma kirjakeelt navajodel ei olnud. See tegi üleskirjutamise ka lihtsamaks, sest polnud kogunenud sellist taaka, nagu näiteks inglise keeles, kus kirjutatakse samamoodi nagu 500 aastat tagasi, hääldatakse aga teistmoodi. Indiaani keeli hakkasid esmalt üles kirjutama 19. sajandil misjonärid, aga rohkem tehti seda siiski eelmisel sajandil. Aga kui meenutada nn koodirääkijaid, siis need polnud ainult navajod, sõjas kasutati ka teiste rahvaste keeli, paari koodirääkijat olen isegi intervjueerinud. Navajod on neist siiski ehk kõige tuntumad, neist kirjutati raamat ja tehti film. Nende oma riik – ingliskeelse ametliku nimega Navajo Nation – on mitme Eesti suurune, paiknedes USA osariikide Utah, Arizona ja New Mexico aladel. Nad ise peavad oma rahva hulka kuuluvaks 250 000 inimest ja selle arvuga on nad Põhja-Ameerika suurim indiaanirahvas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles