Maailma kõrgeimast mäest Mount Everestist on saamas prügikonteiner

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mount Everesti nõlvadele on kogunemas prügi, mille jätavad endast maha tippu vallutada püüdvad turistid. Turistidest jääb maha ka suurel hulgal väljaheiteid ning kardetakse, et need põhjustavad mäel haiguste levikut.

Kohalike sõnul on prügi hulk Mount Everestil kasvanud niivõrd suureks, et kardetavalt on mägi muutumas suureks prügihunnikuks, kirjutas news.com.au. Kogenud mägironijad süüdistavad prügi kuhjumises turiste, kes mäge reisigiididega külastavad. Sherpa Pemba Dorje sõnul, kes on Mount Everesti tippu 18 korda roninud, on vaatepilt vastik. «Mäel on tonnide viisi prügi,» ütles Dorje. 

Mägironija Damian Benegas ja tema kaksikvend Willie Benegas on Mount Everestil matkamas käinud 20 aastat. Damian Bengase sõnul lähevad algajad mägironijad Everestile giididega, kes aitavad nende asju kanda. Giidid ei jaksa aga kogu teekonda lisaraskusega läbida ning seetõttu jäetakse üleliigne mäele maha. Enamik prügist jäetakse «surmatsooni», kus inimesed muretsevad enda elu pärast ja ei pööra tähelepanu sellele, mis neist maha jääb. 

Põhilised asjad, mis mäele jäetakse on telgid, ronimisvarustus ja väljaheited. Nepaali mägironijate liidu juht Ang Tshering hoiatas, et prügi, mis mäele jäetakse, võib põhjustada raskete haiguste levikut. Tsheringi sõnul on saanud tavaliseks, et mägironijad kaevavad lumesse augu tualeti jaoks ja jätavad sinna ka jäätmed.

Prügiprobleemi süvendab liustike sulamine, mis paljastab mitmete aastakümnete vältel Mount Everesti lume sisse maetud jäätmed. Eelmisel aastal kehtestas valitsus uued reeglid, mille järgi peab iga mägironija tooma mäelt tagasi teekonna alguspunkti kaheksa kilogrammi prügi. Reegli eiramisel on trahv 4000 ameerika dollarit.

Sel aastal külastas maailma kõrgeimat mäetippu ligikaudu 600 inimest ja see võib minna maksma 27 000 kuni 135 000 dollarit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles