Eesti vabatahtlik läheb Süüria pagulastele appi

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitöötubade koordinaator Rahaf
Käsitöötubade koordinaator Rahaf Foto: Hille Hanso

Homme, 16. juunil läheb Eestist Istanbuli poole teele vabatahtlik, kes järgmise kahe kuu jooksul toetab oma tegevustega Small Projects Istanbul (SPI) nimelist kogukonnakeskust, kust saavad tuge ja abi sõja eest põgenenud Süüria perekonnad.

Vabatahtlik Minna Hint toetab lapsi ja naisi inglise keele õpingutel, arendab noortele suunatud tegevusi ning abistab keskuse personali igapäevastes töödes.

Minna Hindi sõnul motiveeris teda vabatahtlikuna Istanbuli minema soov saada paremini aru Süüria pagulaste reaalsest olukorrast: «Kaugelt eemalt nendele probleemidele vaadates on pilt kindlasti hoopis teine kui lähedalt. Ma väga loodan olla abiks nendele, kes abi tõesti vajavad.»

MTÜ Mondo alustas Süüria naaberriikidesse pagenud perede toetamist neli aastat tagasi, mil alustati tööd Jordaania pagulaslaagrites haridusprogrammidega. Small Projects Istanbul on olnud Mondo partner alates 2016. Keskus toetab Istanbulis umbes 200 perekonda.

Mondo humanitaarabi eksperti Kristi Ockba sõnul on SPI kogukonnakeskus seal käivatele peredele nagu teine kodu: «Paljudele süürlastele on Istanbul omamoodi lõks. Nad ei saa seal ametlikult tööd teha, lastel pole võimalust koolis käia, aga ka edasi liikuda pole kuhugi. SPI keskus pakub keeleõppe võimalust, psühholoogilist toetust ja tegevusi noortele. Naised tegelevad käsitöö ning sotsiaalse ettevõtlusega, mis pakub neile võimalust natukenegi elatist teenida. Eestlaste abi on kohapeal väga oodatud.»

Aprillis 2018 alustas Mondo juba oma neljanda humanitaarabiprojektiga Süüria põgenike olukorra leevendamiseks naaberriikides, ka sel korral on Mondo partneriteks Jordaania, Liibanon, Türgi. Projekti käigus jätkatakse koos partneritega haridusprogrammide arendamist ja psühhosotsiaalse toe pakkumist.

Vabatahtlikku lähetamist Istanbuli toetab Eesti Välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles