Jamaica hästihoitud saladus rabas raamatusõbrad jalust

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Calabash International Literary Festival / Facebook

Üle-eelmisel nädalal toimus Kariibi merel asuval Jamaical kirjandusfestival, millest võtsid osa kultuurihuvilised inimesed erinevatest maailma paikadest.  

Jamaica edelaosas asuv kaluriküla nimega Aarete Saar on paik, kuhu on turistide sõnul keeruline jõuda, kuid katsumus on seda väärt, kirjutas Vogue. Saart iseloomustavad väikesed värvilised majad, teeäärsed kohvikud, kus pakutakse kõrvitsasuppi, ja kalurid hoolitsemas musta liivaga kaetud randades enda erksavärviliste kanuude eest. 

Ennist kirjeldatud paigas – raamatuarmastajate Mekas – toimub iga kahe aasta tagant Calabashi kirjandusfestival. Rahvusvahelisele üritusele tulevad kokku kuulsad kirjanikud, et lugeda laval enda teostest katkendeid.

Üritus sai alguse 2001. aastal ning on tänaseks tuntud Kariibi mere «parima kirjandusliku saladusena». Lisaks rahvusvahelistele külalistele sõidavad festivalile ka kohalikud mopeedide, busside ja kõikvõimalike erinevate liiklusvahenditega. Kui osavõtjatelt küsida, mis teeb selle ürituse eriliseks, vastatakse, et selleks on festivali eriline õhkkond. 




Calabashi võlu peitub ka ürituse publikus: kohale tulevad huvilised erinevatest rassidest, ühiskonnaklassidest ühe eesmärgi nimel – armastus kirjanduse vastu. Festival on osalejatele tasuta ning Calabashi korraldajad (luuletaja Kwame Dawes, kirjanik Colin Channer ja produtsent Justine Henzell) kavatsevad seda traditsiooni jätkata.

Calabashil tähistatakse mitmekesisust, mis on olnud ka ürituse sümboliks algusest peale. Mitmekesisus seisneb esinejate stiilide, häälte, maailmavaadete ning esituste žanrites. Korralda Henzelli sõnul saab Calabashilt vaimse kogemuse, sest nii publiku kui ka esinejate vahel on side, mõistmine ja armastus.



Tänavune festival oli pühendatud sõna jõu austamisele. Kuulda sai mitut naisautorit, näiteks briti luuletaja Warsan Shire'it, kelle töid on kasutanud lauljatar Beyoncé enda laulude lüürikaks; luuletajat ja näitekirjanikku Carol Ann Duffyt ja kirjanikku Tayari Jonesi, kelle raamat «An American Marriage» pälvis USA telesaatejuhi Oprah tähelepanu ja arutatakse ka teosest filmi tegemist.

Kolm päeva kestnud festivalil tutvustasid enda elu jooksul kirjutatud töid 30 autorit üle kogu maailma. Kirjanikke võeti vastu nii naeru, pisarate kui ka lauluga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles