Reisil võib mitme tavapärase ravimi kaasatoomine trahviga lõppeda (2)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudafedis sisalduva toimeaine tõttu ei tohi seda Jaapanisse kaasa tuua.
Sudafedis sisalduva toimeaine tõttu ei tohi seda Jaapanisse kaasa tuua. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Ravimid, mis meil on täiesti tavalised, võivad mujal riikides ebaseaduslikuks osutuda. Tugevaid valuvaigisteid kaasa tuues võib Araabia Ühendemiraatides suisa vangi sattuda.

Unerohutabletid, valuvaigistid ja isegi köharohi võib mõningates riikides keelatud olla just nendes sisalduvate toimeainete tõttu, kirjutas DailyMail.

Suurbritannia välisministeerium on kokku pannud nimekirja ravimitest, mis välisriikides on keelatud. Paljusid nimekirja sattunud ravimeid leiab ka Eesti apteekidest kas käsimüügi- või retseptiravimina.

Näiteks mitmes valuvaigistis sisalduv kodeiin on opioid, mille kaasa toomine Araabia Ühendemiraatidesse võib lõppeda kopsaka trahvi või suisa vanglakaristusega. Eestis on ravimiameti andmetel kodeiini sisaldavate ravimitena müügil näiteks Co-Codamol,  Solpadeine, Paracetamol/Codeine Vitabalans, Solpadeine Soluble ja Algocalm. Dubaisse reisile minnes peaks niisiis nendele rohtudele kahtlemata alternatiivi leidma. Sarnane keeld kehtib ka tramadoli sisaldavatele ravimitele. 

Jaapanis on aga näiteks keelatud toimeaine nimega pseudoefedriin, mis tähendab, et sedavõrd tavalised külmetuse ravimid nagu Sudafed ja Cirrus võivad seal paksu pahandust kaasa tuua.

Singapuris on kõigi unerohtude, ärevusravimite ja tugevate valuvaigistite puhul vajalik litsents, kuid arsti kirjutatud retsepti puhul ei tohiks probleeme tekkida. Indoneesias see-eest on aga unerohud ja ka kodeiini sisaldavad ravimid ebaseaduslikud.

On ka ravimeid, mis pole otseselt keelatud, kuid mille kaasa toomisele kehtivad ranged reeglid. Näiteks Qataris kontrollitakse kõiki külmetusravimeid ja köharohtusid ning nende riiki toomiseks peab kaasas olema arsti kirjutatud retsept.

Hiinasse reisides on retsept vajalik aga kõigi endaga mujalt kaasa võetud ravimite puhul ning Costa Ricale võib võtta ainult piisava koguse ravimeid reisi ajaks, mis on arsti poolt kinnitatud.

Kui pead reisile minnes ravimeid kaasa võtma, tasub niisiis enne üle kontrollida, kas see üldse lubatudki on.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles