Finnairi piloot: selle töö suurim väljakutse on ajavahe (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikkade lendude ajal on kaasas kolm pilooti, kes siis üksteist asendavad.
Pikkade lendude ajal on kaasas kolm pilooti, kes siis üksteist asendavad. Foto: Jaen Lainevool

26 aastat piloodina töötanud Jaen Lainevool on veendunud, et piloodiks võib saada igaüks. Selleks on vaja vaid pühendumist ja valmisolekut õppida. «Pole mõtet uskuda muinasjutte reisiportaalides. Tegelikult on see oluliselt lihtsam elukutse ja töötajad on inimlikumad kui filmides,» usub Lainevool.

Jaen Lainevool on lennanud nii Estonian Airi kui Aero Airlinesiga, kuid viimased 11 aastat on ta olnud Finnairi piloot ning lennanud isegi üle 12 tunni kestvaid otsi. Kuigi pilooditöö on põnev ja vaheldusrikas, ei ole pikkadel vahemaadel lendamine ajavahe tõttu kuigi lihtne.

«Kui kellaaeg nihkub kaheksa tundi, siis ega see kerge ole. Ajavahes lendamine on nagu gripisümptomitega elamine. Mõnikord on kergem, mõnikord raskem,» kirjeldas ta. Lainevoolu sõnul on seetõttu pilootidele olulised hea ööuni ja puhkepausid, samuti üritavadki piloodid enamasti tervislikumalt elada. Lisaks sellele aitab palju kaasa ka valguse ja päikese nägemine. «Ka lühiajaline päikese käes olemine mõjub hästi. Isegi talvel, tõustes pealepoole pilvi ja olles ainult tund päikeses ja valguses, muutub enesetunne märgatavalt paremaks ja maailm helgemaks,» sõnas piloot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles