Millised haigused võivad kimbutada jalgpalli MMile sõitjaid?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused toimuvad Venemaal 14. juunist kuni 15. juulini 2018.
Selle aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused toimuvad Venemaal 14. juunist kuni 15. juulini 2018. Foto: Shannon Fagan / PantherMedia / Shannon Fagan

Terviseamet soovitab jalgpalli MMi külastajatel ennetada nakkushaigustesse haigestumise võimalusi. 

Venemaale jalgpalli maailmameistrivõistlustele sõitjatel soovitatakse arvestada massüritustel kaasneda võiva ohuga nakatuda erinevatesse soolenakkustesse nagu salmonelloosi, šigelloosi, noro- ja rotaviirusnakkustesse või A- viirushepatiiti.

Võistluste külastajad peaksid enne reisi kontrollima, kas nad on vaktsineerimiskavale lisaks  vaktsineeritud ka A-viirushepatiidi ja meningokokknakkuse vastu.

Kõiki vaktsineerimisi viib läbi sinu perearst või haiglate juures asuvad vaktsineerimiskabinetid. Vaktsiinid ja vaktsineerimised on täiskasvanule üldjuhul tasulised. Ainus tasuta vaktsiin täiskasvanutele on vaktsiin difteeria ja teetanuse vastu. Difteeria-teetanuse vastast kaitset tuleks uuendada iga kümne aasta järel.  

Üldised soovitused nakatumise vältimiseks reisil

Enne reisi

  • Hinda koos oma arstiga võimalikke nakatumisohte sõltuvalt reisiajal valitud elustiilist ning reisi kestvusest ja kaalu vajadusel täiendavaid vaktsineerimisi (nt B-viirushepatiidi, marutõve, kõhutüüfuse vastu).
  • Suurvõistlustele minnes vormista endale piirkonnas kehtiv meditsiiniabi kindlustus. Kui tarvitad ravimeid mõne kroonilise haiguse raviks, siis võta need kaasa originaalpakendis.

Reisi ajal

  • Pese tihti käsi. Varu ühekordseid desinfitseerivaid salvrätikuid, et saaksid neid kasutada kätepesu võimaluse puudumisel.  
  • Hoia vahet haigustunnustega inimestest. Köhides ja aevastades kata nina ja suu taskuräti või selle puudumisel varrukaga.
  • Söö korralikult läbikuumutatud toitu, pastöriseeritud piimatooteid ja hoolikalt pestud puu- ja köögivilju. Võimalusel väldi tänavatoitu.  
  • Joogiks ja hambapesuks tarvita keedetud või pudelivett, hoidu kraaniveest valmistatud jääkuubikutest.

Reisilt saabudes

  • Mis tahes haigustunnuste ilmnemisel pöördu kohe oma arsti poole ja informeeri teda oma viimasest reisist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles