Jaapan on saamas uueks massiturismi sihtkohaks

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kyoto, Jaapan
Kyoto, Jaapan Foto: matej kastelic / PantherMedia / Scanpix

Jaapan on muutunud selle kümnendi kõige suurema turistide arvu kasvuga sihtkohaks. See võib aga tähendada, et kauni looduse ja kultuuriga Jaapan võib peagi silmitsi seista massiturismiga kaasnevate probleemidega.

1995. aastal külastas Jaapanit vaid 3,3 miljonit inimest ning UNWTO andmetel oli riik siis kõige külastatavamate paikade seas 34. kohal, kirjutas Traveller.com.au.

Sellele järgnenud kümnendil kasvas turistide arv aeglaselt, aga kindlalt, jõudes 2005. aastal 6,7 miljonini. 2010. aastal oli turistide arv tõusnud juba 8,6 miljonini. Fukushima tuumakatastroof 2011. aastal kahandas veidi turistide arvu, kuid 2013. aastast alates toimus midagi ootamatut.

Järsult tõusis turistide arv 20 miljonini ning möödunud aastal külastas Jaapanit suisa 28,7 miljonit turisti. See tähendab, et võrreldes 2010. aastaga tõusis külastajate arv 334 protsenti.

Kuigi turismi kasv on hea riigi majandusele, kaasnevad sellega mitmed probleemid, mis võivad meelehärmi valmistada nii kohalikele kui ka turistidele endile. Järsk turistide kasv tähendab, et infrastruktuur ei jõua sellisele plahvatuslikult inimeste arvule järgi ning hakkab tekkima ülerahvastatus ja ummikud nii populaarsemates linnades kui ka vaatamisväärsuste juures.

Euroopas maadlevad massiturismiga juba Barcelona, Veneetsia, Amsterdam, Dubrovnik, Madrid ja Mallorca, mis on kõik üritanud suure turistide arvu vastu võidelda nii turistimaksu kui ka kodumajutuse keelustamisega. Amsterdamis keelati suisa kõik turistidele mõeldud poed kesklinnas.

Sarnased probleemid on hakanud kimbutama juba ka Jaapanit. Mai alguses kirjutas Japan Times, et riigis valmistab probleeme «kankō kōgai» ehk tõlkes turismireostus. Kõige kehvemas olukorras on Kyoto linn, kus kohalikud kurdavad, et nad ei saa isegi enam ühistransporti kasutada ega oma lemmikrestorane külastada, kuna kõik kohad on juba turiste täis. Väidetavalt on Kyoto seetõttu juba täielikult kaotanud oma unikaalse atmosfääri.

Massiturismiga võitlemiseks plaanib Jaapani valitsus hakata järgmisest aastast kõigilt külastajatelt riigist lahkudes maksu küsima, mille abil arendada ka riigi infrastruktuuri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles