Ülevaade: selle suve kõige ägedamad üritused üle Eesti

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustiunetus 2016
Augustiunetus 2016 Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

EAS turismiarenduskeksus on kokku kogunud kõige omapärasemad üritused, mis sel suvel erinevates Eesti paikades aset leiavad. 

Peipsi Järvefestival

Peipsi järve kaldal üle Eesti

30.06.2018 - 07.07.2018

Peipsi Järvefestival on mööda Peipsi sadamaid järve põhjaotsast lõunasse kulgev kultuuriüritus, mis näitab külalistele Peipsi järve tavapärasest põnevamal moel. Peipsi Järvefestivali saatelaevastik peatub iga päev uues sadamas, kus toimuvad Peipsi toitu, loodust ja veeohutust tutvustavad õpitoad ning värvikirev kultuuriprogramm.

Maitseelamusi pakuvad Peipsimaa kohalikud toitlustajad, kes on tulnud tutvustama piirkonna toidukultuuri. Päeva lõpetuseks saavad külalised nautida meeliülendavat kontserti otse Peipsi kaldal. 

I Land Sound

Saare maakond, Orissaare alevik

12.07.2018 - 15.07.2018

Suvel maandub maaliliselt ilusa Illiku laiu peal elamusfestival I Land Sound. Taotlusega jätta mured ja materjal korraks kõrvale, tuues kaunis looduses ja vabas õhustikus kokku parim, mis muusikal, kunstil, ühisel koosviibimisel ja Eesti suvel anda on. Üks korralik sõõm mereõhku ja praamisõit võtavad eest su maskid ning teisel pool kallast leiad üles iseenda. 

Saarel on kombeks kokku hoida ja nii juhtub ka I Land Soundil, kus rikastava sündmuse nimel ühendavad jõud elektroonilise ööelu pioneerid, kunstnikud ja kohalik kogukond. Kolm kordumatut päeva ja kustumatu mälestus.

Varnja kaluritepäev

Tartu maakond, Varnja alevik

14.07.2018 - 14.07.2018

Varnja vanausuliste küla on seotud tihedalt Peipsi ja selle elatusaladega. Lisaks sibulale on kalurikultuur osa siinsete inimeste identiteedist. Kaluritepäeva tähistamisega väärtustatakse ja jätkatakse pikaajalist traditsiooni.

Kaluritepäev on üks piirkonna suuremaid tähtpäevasid, tavaliselt kohalike inimeste jaoks erinevate tantsuliste ja muusikaliste etteastetega. Kaubeldakse kohalike toitudega. Eesmärk on siinset kultuuri ka laiemalt tutvustada ja pakkuda võimalust siinsetest traditsioonidest osa saada.

Südamemuusika Festival

Võru maakond, Roosiku küla

14.07.2018 - 15.07.2018

Muusika- ja maitseelamuste festival «Südamemuusika Festival» toob tippmuusikud jagama oma loomingut ning südant Võrumaa kauni looduse rüppe. Kahel päeval on võimalik kuulajatel oma hinge kosutada hea muusika saatel ja nautida maitseelamusi kohaliku magusameistri šokolaadi- ning jäätiseletist.

Kohapeal on vegansõbralik toitlustus ja ööbimist korraldatakse  festivalile kohaselt telkimisplatsil. Peavarju pakuvad läheduses ka mitmed majutusasutused. Festivali teisel päeval toimuvad lisaks mitmed töötoad ja kohalike meistrite laat. Austusest esinejate, looduse, teineteise vastu on üritus alkoholivaba. 

Joogafestival

Lääne maakond, Haapsalu

28.07.2018 - 29.07.2018

Rahvusvahelisel Joogafestivalil esinevad parimad joogaõpetajad Eestist ja välismaalt. Saab proovida erinevaid joogastiile, kuulata loenguid ja osaleda töötubades. Vabaõhuprogramm toimub Haapsalu Piiskopilinnuse hoovis. Siseruumide loengud, töötoad ja bazaar on avatud kõrval asuvas kultuurikeskuses.

Kavas on tegevusi nii meestele kui naistele, lastele ja rasedatele, noortele ja eakatele, alles alustajatele ning aastaid joogat praktiseerinutele.     

Hiiumaa kohvikutepäevad

Hiiu maakond, Hiiu vald

02.08.2018 - 05.08.2018

Hiiumaa kohvikutepäevad on Hiiumaa suve üks enim oodatud sündmus, mil kõikjal leviv kohvilõhn meelitab kokku hulgaliselt saare- ja ülemererahvast. Üheks päevaks on avatud korraga viisteist kohvikut, mis laiali mööda rohelisi, kauneid koduaedu ja mereäärt ja paljusid selliseid kohti, kus kohviku avastamine tuleb ootamatu, kuid meeldiva üllatusena.

Päev enne ja pärast Kärdla kohvikutepäeva on avatud üle saare erinevates ootamatutes kohtades aiakohvikud. Joo kohvi ja naudi suve kohvilähkrite peol Hiiumaal!

Kukemuru Ambient festival

Järva maakond, Laupa küla

03.08.2018 - 04.08.2018

«Rohkem heli, vähem muusikat» - Kukemuru Ambient festivali läbivaks ideeks on ambient-kultuuri (muusika, visuaalne kunst) loomulik esitamine looduslikus keskkonnas ning seeläbi orgaanilise sidususe tekitamine kaasaegse kultuuri ja looduse vahel.  

Viie aasta jooksul on festivalil esitatud erineva lähenemisega ambientmuusikat üle maailma - Kukemurul on esinenud teiste hulgas rahvusvahelise tuntusega artistid nagu Biosphere Norrast, Cabaret Voltaire asutajaliige ja maailmanimega keskonnahelide salvestaja Chris Watson.

Seto Kuningriigi päev

Võru maakond, Lüübnitsa küla

04.08.2018 - 04.08.2018

Sel tähtsal päeval otsustab Setomaa rahvas, kes on järgmisel aastal seto kuninga Peko asemik ehk Setomaa ülembsootska. 

Seto Kuningriigipäiv toimub tavapärases hiilguses ja välja kujunenud rütmi järgi: lauldakse seto hümni, rahvas valib meistrid ja ülembsootska. Meistrite tiitlile võistlevad sõnolised ja karguse tantsijad, tehakse seto toitu ja käsitööd. Päeva lõpus saab näha seto sõjaväge. Seejärel on külalised oodatud kirmasele ehk seto peole pillimängu, leelo ja tantsuga.

Augustiunetus

Pärnu maakond, Pärnu linn

11.08.2018 - 11.08.2018

Augustiunetus ootab end külastama ja osa võtma kõiki, kelle jaoks suveööd on liiga lühikesed, et neid lihtsalt maha magada. Sel ühel ööl on võimalik nautida melu, kunsti ja kultuuri vanalinna südames.

Avastatakse, tähistatakse ja üheskoos muudetakse elavaks Pärnu jaoks olulise ja väärika ajalooga Kuninga tänav ja selle lähikond. Pakutakse maiuspalasid kirjandus-, kunsti-, muusika-, teatri- ja toiduhuvilistele. Tänavad, aiad ja pargid on tulvil kunsti ja elunautimist.

Varnja SaunafEST

Tartu maakond, Varnja alevik

18.08.2018 - 18.08.2018

Saun on läbi sajandite olnud eestlaste elus tähtsal kohal ning neid leidub üle riigi nii klassikalisi kui moodsaid. Kaks korda aastas toimuv Varnja saunafEST on Mesi tare kodumajas ja Varnja külatänaval kohalike inimeste saunauksi avav üritus, kus kaasa löövad ka erinevate mobiilsete saunade omanikud. 

Nostalgiapäevad Haapsalus

Lääne maakond, Haapsalu linn

07.09.2018 - 09.09.2018

Nostalgiat nimetame meie lihtsalt möödanikuks. Me ei sea esikohale punalippudega lehvitamisi ega poliitilisi eelistusi. Pole midagi parata, kuid ka see periood kuulub möödanikku. Olulisemaks on paljudele esimene koolipäev, esimene armastus, esimene auto ja palju muud, mida meenutada.

Nostalgiapäevi Haapsalus eristab teistest eelkõige asjaolu, et üritused on kolmel päeval üle terve linna. Põhipäevaks on kujunenud alati laupäev, kui toimub endisaegsete sõidukite paraad, mis jätkub väljanäituse, taidlejate rahvastesõpruse kontserdi ning täikaga. Haapsalus kestab suvi kauem!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles