Erakordne pakkumine: Türgis müüakse antiiklinna

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bargylia asub tuntud kuurortlinna Bodrumi lähistel.
Bargylia asub tuntud kuurortlinna Bodrumi lähistel. Foto: Z Jan / PantherMedia / Scanpix

Vanadel Bütsantsi aladel Lääne-Türgis on müüki tulnud antiiklinn nimega Bargylia. 

Bargylia asub Türgis Egeuse mere rannikul ning on nüüd müüki pandud 35 miljoni türgi liiri eest (ligi 6,6 miljonit eurot), kirjutab Telegraph. 

Ligi 2000 aasta vanust linna müüakse selleks, et seal saaks hakata väljakaevamistöid tegema ning linna ajalugu tulevastele põlvedele säilitama. 

Antiiklinna asutas väidetavalt kreeka mütoloogiast tuntud kangelane Bellerophon oma sõbra Bargylose auks, kes hukkus Pegasuse tiivalöögist saadud vigastustesse.

Linn pärineb vähemalt aastast 200 eKr, kui Makedoonia kuningas Philip V pages koos oma kaaskonnaga siia Kreeta sõja eest peitu. Täna asuvad antiiklinna varemed Boğaziçi linnas, pea kiviviske kaugusel populaarsest Türgi kuurortlinnast Bodrumist. 

Ligi pooleteise ruutkilomeetri suurusele alale mahuvad kaitsemüüri, templi ning amfiteatri varemed. Antiiklinna prooviti müüa ka 2015. aastal, kuid siis kaasnes sellega keeld igasugustele väljakaevamistele. Kuna ka hind oli siis 1,72 miljonit eurot kõrgem, ei leidunudki lõpuks ühtegi ostjat.

Arheoloogid loodavad nüüd, et kultuuri- ja turismiministeerium astub vahele ja ostab antiiklinna ära, mis tagaks ajaloolise piirkonna säilimise tulevastele põlvedele. Bargylia praegune olukord teeb muret ka kohalikele, kuna seal käivad öösiti pidevalt nii-öelda aardejahtijad.

Usutakse, et antiiklinna kõige erakordsemad leiud on maa all. Paraku pole piirkonnas olnud võimalik mitte ühtegi ametlikku väljakaevamist teha, kuna see on alates 1927. aastast kuulunud eraisikule.

Hetkel on Londonis asuval Briti muuseumil õnnestunud omandada 58 Bargyliast pärit eset, nende hulgas näiteks merekoletisele pühendatud Scylla monument.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles