Brussels Airlinesi streik jätkub ka kolmapäeval

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brussels Airlinesi lennuk.
Brussels Airlinesi lennuk. Foto: Erakogu

Esmaspäeval Belgia lennuliiklust tugevalt häirinud Brussels Airlines pilootide streik jätkub kolmapäeval, kuna lennufirma töötajad ei ole jätkuvalt jõudnud ettevõtte juhtkonnaga töötasude osas kokkuleppele. Streigi tõttu ära jäänud lennud mõjutavad ligi 29 000 reisija lennuplaane.

Lennureisijate õiguste eest võitleva ettevõtte Skycop juhi Marius Stonkuse sõnul näitavad viimased nädalad, et Euroopa lennundussektorit ootab ees väga keeruline suvi.

«Lennufirmade kasvavate kasumite valguses tunnevad töötajaid, et nad väärivad töötasuna senisest suuremat osa ettevõtte tulust. Streikimine on lennundustöötajate õigus ja loomulik reaktsioon olukorrale, mis on nende suhtes ebaõiglane. Samas on oluline, et streikide taustal ei unustataks ära ka reisijate õigusi,» märkis Skycopi esindaja.

Tema sõnul ei ole tänase regulatsiooni kohaselt lennufirmadel kohustust maksta reisijatele ettekavandatud streigi korral hilinenud või ära jäänud lennu eest moraalse kahju kompensatsiooni. Stonkuse hinnangul peab see varem või hiljem muutuma, mistõttu kogub ettevõtte allkirju vastava seadusemuudatuse ettepanekule.

«Euroopa Kohus on juba loonud pretsedendi, mille kohaselt peab lennufirma ette kavandamata streigi korral maksma reisijatele hilinenud ja tühistatud lendude eest kuni 600 euroni küündivat moraalse kahju kompensatsiooni,» kirjeldas ta.

Stonkuse sõnul on peaksid nende hinnangul lennufirmad maksma kompensatsioone ka ettekavandatud streikide puhul. «Lisaks lennureisijate õiguste kaitsele motiveeriks selline otsus lennufirmade juhtkondi aktiivsemalt oma töötajatega kokkuleppekohti otsima,» ütles ta.

Lufthansa tütarfirma Brussels Airlinesi piloodid alustasid algselt kahepäevasena mõeldud streiki esmaspäeval . Esimese kahe päeva jooksul on ärajäänud reisid mõjutanud umbes 60 000 lennureisija plaane.

Möödunud nädalal teatas ettevõte, et mitmeid kuid kestnud kõnelused lõppesid edutult, kuivõrd kõnelustel keskendusid osapooled palkadele, samas kui piloodid tahtsid hoopis parandada töö ja eraelu tasakaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles