Galerii: kunstniku installatsioon Prantsusmaa vanal lossil ajas kohalikud vihale

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kollased jooned Prantsusmaa ühel ikoonilisemal lossil Carcassonnes ei ole mitte optiline illusioon ega valgusvihud, vaid kunstniku uuendusmeelne installatsioon. Kohalikele aga selline lähenemine ei meeldi.

Kunstnik Felice Varini liimis õhukesest alumiiniumist tehtud kujundid üle terve ajaloolise Carcassonne lossihoone, kirjutas news.com.au.

Hiiglaslik mäekünkal olev loss meenutab nüüd suurt sihtmärki lasketiirus ning kuigi see on Carcassone turismibüroo poolt toetuse saanud ning tellitigi kunstnikult edendamaks kohalikku turismi, on see kohalikud endast välja ajanud.

Nii kohalikud kui ka mitmed turistid nimetavad kunstniku tööd inetuks ning suisa tõeliseks õudusunenäoks. Sotsiaalmeedias süüdistatakse kunstnikku aga ajaloolise kunsti hävitamises. «Keskaja uurijana olen tõeliselt šokeeritud, et Prantsuse võimud lubavad sellisel asjal juhtuda,» sõnas üks kommenteerijatest.

«Tõeliselt piinlik, et selleks maksti kümneid tuhandeid eurosid. See rikkus selle ilusa linna täiesti ära,» kirjutab teine.

Carcassonne elanik pahandas väljaandele The Local France, et Carcassonne kohalikelt ei küsinud installatsiooni osas nõu keegi.

«See rikub meie elusid, sest meie peame vaatama seda terve päeva,» sõnas teine kohalik.

Ligi 2000 inimest on allkirjastanud petitsiooni installatsiooni eemaldamiseks.

Sellegipoolest leidub ka neid, kellele kunstniku uuendusmeelne lähenemine meeldib. Samuti on kunstnik kohalike pahameelest hoolimata endiselt oma töö suhtes positiivselt meelestatud. Varini arvates sobivad ringid lossikividele ideaalselt ning tema arvates on paljud kohalikud lihtsalt liiga kinni oma pärandis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles