Üllatav põhjus, miks hispaanlased oma aknad alati kaetud hoiavad

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanias kohtab aknaid rohkem kaetult kui avatult
Hispaanias kohtab aknaid rohkem kaetult kui avatult Foto: TONO BALAGUER / PantherMedia / Scanpix

Kuna Hispaanias lõõmab suviti kuum päike, peavad paljud turistid just palavust põhjuseks, miks hispaanlased oma aknaid kaetult armastavad hoida. Tegelik põhjus on aga hoopis kultuuriline.

El Paisis läbi viidud uuringus saadi kinnitust, et kuigi hispaanlased on ülimalt sotsiaalsed ja avatud rahvas, soovivad nad kodu tegelikult seda enam privaatsena hoida, kirjutas Lonely Planet.

Arvestades seda, et külmemas kliimas ja kultuuriliselt vähem avatud ühiskonnas elavad taanlased ei pane akende ette isegi mitte kardinaid ning nende tubadesse võib piiluda igaüks, on hispaanlaste privaatsusearmastus üsna üllatav. 

Puidust või plastmassist väljastpoolt suletavad aknakatted on osa Hispaania kultuurist ning neid hoitakse pea alati suletuna, ka siis kui pererahvas kodus on. 

Sotsioloog Juan Carlos Barajas selgitas, et sellel, miks hispaanlased armastavad tänaval oma naabritega lävida, kuid hoiavad kodus toimuva kindlalt varjul, on mitu põhjust. «Mida rohkem nad tänaval on, seda paremini nad õpivad oma naabreid tundma,» ütles ta. 

Barajase sõnul on sellise läheduse tõttu naabritega inimestel suurem huvi teiste elude kohta teada saada, kuid samal ajal vältida liigselt enda isikliku elu avaldamist. Lisaks sellele on hispaanlased katoliiklased ning teadaolevalt on katoliiklikus eetikas suur mure selle pärast, mida teised ütlevad ning eriti viltu vaadatakse nii-öelda oma musta pesu avalikult pesemisele.

«Seetõttu peavad nad üles seadma barjäärid,» lisas ta. Aknakatted ja kardinad tekitavadki suurepärase võimaluse hoida kõik kodus toimuv nende nelja seina vahel, ilma, et naabritel sellesse asja oleks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles