Maailma kõige raskem hoone asub Rumeenias (3)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bukaresti parlamendihoone
Bukaresti parlamendihoone Foto: Ivan Tykhyi / PantherMedia /Scanpix

Kõige raskem hoone maailmas asub Rumeenia pealinnas Bukarestis ning on kasutusel parlamendi paleena. 

Parlamendi palee on 240 meetri pikkune, 270 meetri laiune ja 86 meetri kõrgune ning selle ehitamine läks maksma ligi kolm miljardit eurot, kirjutas Telegraph.

Hoonet ei muuda eriliseks mitte selle suurus, vaid hoopis kasutatud materjalide raskus, mis teevad sellest Guinnessi rekordite raamatu kohaselt maailma kõige raskema hoone.

Palee ehitamist alustati Rumeenia presidendi Nicolae Ceaușescu eluajal, kuid lõpetati alles 1997. aastal. Ehitusel oli üle 100 000 inimese ning kuuldavasti hukkus objektil neist sadu. 

Parlamendi palees on 1100 ruumi, millest enamik seisavad tühjana. Aastased küttekulud küündivad hoones aga 5,25 miljoni euroni, mis on võrreldav terve väikelinna küttekulude summaga. Palee kaheksa korrust lähevad maa alla ning seal asub ka varjend tuumarünnaku puhuks. Lisaks sellele lähevad palee alt 20 kilomeetri jagu tunneleid teistesse valitsuse hoonetesse.

Parlamendihoone on 2,55 miljoni kuupmeetri suurune, mis on veidi rohkem kui Egiptuses olev suurim Giza püramiid. Kuigi suuruselt on Pentagon oluliselt suurem, on Rumeenia parlamendi palee siiski raskem.

Hoone ehitusel on kasutatud 3500 tonni klaaskristalli 480 lühtri ning 1409 laevalgusti jaoks ning 700 000 tonni rauda ja pronksi akende ja uste jaoks. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles