Populaarsel paradiisisaarel keelustatakse suur osa päikesekreeme

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Hawaiil keelustatakse kõik päikesekreemid, mis võivad saare korallidele kahjulikku mõju avaldada.

Tänaseks on enamik inimesi teadlikud, et korallrahud on kõikjal maailmas vee saastumise tõttu ohtu sattunud. Mida aga ei teata, on see, et päikesekaitsekreemiga kaetult korallide kohal snorgeldamine võib samuti korallide tundlikule ökosüsteemile laastavalt mõjuda, kirjutas Lonely Planet.

Seetõttu soovivad Hawaii ametnikud vastu võtta seaduse, mis keelaks kõik päikesekreemid, mille koostises on vee-elustikule ohtlikke kemikaale. Kui seadusemuudatus läbi läheb, hakkab keeld kehtima alates 2021. aastast.

Korallidele ohtlikud päikesekreemides olevad ained on oksübensoon ja oktinoksaat, mida leidub enamikus tuntud päikesekreemides. Seadusemuudatust plaanivate ametnike sõnul põhjustavad need kemikaalid noorte korallide hävimist ning nii vee-elukate kui ka korallide geneetilisi muutusi.

Seaduseelnõus on kirjas ka, et nimetatud kemikaalid on uuringute kohaselt avaldanud kahjulikku mõju nii kaladele, merisiilidele, angerjatele kui ka Hawaii munkhüljestele. Arvestades, et Hawaii rannad on nii kohalike kui ka turistide lemmikpaik, satub koos ujujatega merevette iga päev päikesekreemidest pärit kemikaale, ilma et vee-elustikule jääks aega end taastada.

See aga ei tähenda, et Hawaiile reisides peaks päikesekaitsest loobuma. Tuleb lihtsalt hoolikamalt lugeda päikesekreemi koostisosi ning vältida neid tooteid, mis sisaldavad oksübensooni ja oktinoksaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles