India ülemkohus vihastas: keegi pole Taj Mahali eest adekvaatselt hoolt kandnud

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(FILES) In this file photo taken on March 11, 2018 The Taj Mahal mausoleum is pictured in the Indian city of Agra.
Cultural activists on April 29 accused the Indian government of privatising historic relics such as the Taj Mahal after it launched a controversial scheme allowing companies to "adopt" dozens of monuments.  

 / AFP PHOTO / Ludovic MARIN
(FILES) In this file photo taken on March 11, 2018 The Taj Mahal mausoleum is pictured in the Indian city of Agra. Cultural activists on April 29 accused the Indian government of privatising historic relics such as the Taj Mahal after it launched a controversial scheme allowing companies to "adopt" dozens of monuments. / AFP PHOTO / Ludovic MARIN Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Taj Mahal on üks maailma kõige kauneimaid vaatamisväärsusi, kuid viimaste aastatega on see hakanud kaotama oma kaunist valget tooni. Probleemiga on tegelenud eri ametkonnad, kuid nüüd süüdistab India ülemkohus neid kõiki saamatuses.

India armastusemonumendiks nimetatud Taj Mahal on muutumas säravvalgest roheliseks, kollaseks ja isegi mustjaks ning see on teinud India ülemkohtu murelikuks, kirjutas news.com.au.

«Te kõik tundute olevat kasutud,» prahvatas möödunud nädalal India ülemkohtunik valitsusele pärast seda, kui keskkonnaadvokaat väitis, et reostus ja putukate elutegevus on muutnud 17. sajandist pärit meistriteose värvi.

«Raha ei tohiks olla siin mureks. Me võime teilt nõuda, et palkaksite eksperte Indiast või välismaalt. Me peame selle [Taj Mahali] päästma,» raporteerisid mitmed India väljaanded kohtuniku sõnu. Pahase kohtuniku nime ükski raport ei avaldanud.

Kohus andis India keskvalitsusele ja Uttar Pradeshi osariigile, kus Taj Mahal asub, aega kuni kolmapäevani, et tulla välja plaaniga, mis Taj Mahal päästaks.

Taj Mahali ehitas 17. sajandil suurmogul Shah Jahan oma lemmiknaisele, kuid aastatega on ehitis hakanud oma sära kaotama. India arheoloogiamälestiste kaitsega tegelev Arheoloogia Uuringute amet on katnud osa Taj Mahali erilise saviga, mille eemaldamisel peaks ära tulema ka mustus ja lisandunud värvingud.

Kuid advokaat MC Mehta, kes probleem ülemkohtu ette tõi, väidab, et see ei ole piisav ajaloolise ehitise kaitseks

«Kui valge värv on kadumas ja selle asemel on ilmunud rohekas, pruunikas ja muud värvid.. siis mis on selle põhjuseks? Põhjuseks on see, et reostus on muutunud murettekitavaks,» sõnas advokaat.

Taj Mahal asub India ühe tööstuslikema linna Agra lähistel, mistõttu on ka Taj Mahal pidevalt mattunud sudusse. Lisaks sellele armastavad monumendil pesitseda suured putukate koloonida, kes jätavad hoonele maha rohelisi, kollaseid ja musti laike.

Mehta sõnul on Taj Mahali kaitsma pidanud ametnikud ülemkohtu varasemaid ettekirjutisi eiranud. Näiteks käskis ülemkohus varasemalt Taj Mahali lähistel olevad tehased sulgeda, kuid seda pole endiselt tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles