Puhkuseparadiisid, kus teisi turiste pole

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanuatu
Vanuatu Foto: Laszlo Konya / PantherMedia / Scanpix

Puhkusele minnes tahaks ju kõike korraga: sooja kliimat, veatut liivaranda, kaunist loodust, head meelelahutust ja eestlasele kohaselt mitte ühtegi teist turisti. Kuigi päris kõike seda korraga ei saa, jagavad Eesti turismibürood soovitusi, kuhu selliste soovidega kiigata tasuks.

Nii CWT Estonia, Go Traveli kui ka Estraveli esindajate sõnul päris sellist paika olemas ei ole, kuid sellegipoolest on olemas sihtkohti, kus turiste on vähe ning kõik muud kriteeriumid on kaetud.

Kaugemale ja isoleeritumasse paika

«Kui kuskil maailma nurgas on mõni ilus, mõnus ja privaatne rannakoht, kuhu turistihordid pole veel jõudnud, siis tänapäevases infojagamismaailmas on vaid aja küsimus, kui see avastatakse ja huvilisi hakkab üha rohkem tulema,» arvab CWT Estonia turundusjuht Hiie Aru.

Tema sõnul on massiturismi piiravaks teguriks mugavate transpordiühenduste puudumine, mistõttu tasubki privaatsuse ja kaunite randade otsijatel võtta ette reis kaugematesse maailma nurkadesse nagu näiteks Maafushile Maldiividel, Halong Baysse Vietnamis või  Sallalah Omaanis. 

«Võrratuid randu leidub Kariibi mere saartel, kus soovitame eelistada all inclusive kuurorte, kus saab nautida nii rannapuhkust, kui ka kuurordi poolt pakutavaid ajaviiteüritusi,» lisas ta.

Estraveli juhatuse liige ja kogenud reisija Aivo Takis soovitab samuti pigem kaugemaid sihtkohti. Takis toob välja kolm piirkonda, kuhu ideaalset puhkust väheste turistidega otsima minna võiks.

Esiteks soovitab ta minna Vaikse ookeani lõunaosa saartele Cook Islands, Vanuatu, Samoa, kuhu on mugav lennata näiteks pärast Austraalia reisi. Teiseks soovitab ta Kariibi mere väikesaari, kuhu ei lenda otse USA-st ega Euroopast suuri lennukeid.

«Neid on päris vähe järgi jäänud, aga hea otsimise peale mõne veel leiab. Või siis leiab mõnelt tuntumalt saarelt sellise ranna, mis on tavaturistile liiga kaugel ja keeruliselt ligipääsetav,» selgitas Takis. Viimasena tõi ta välja Kambodža ja Myanmari (Birma) rannad ja nende lähedal olevad väikesaared.

«Seal on odav ja saab isegi algelist meelelahutust, kuid peab valmis olema selleks, et sanitaartingimused ja olmeesteetika ei vasta nõudliku eurooplase soovidele. Sobib seljakotireisijale ja seiklejale,» lisas ta.

Ka lähemalt ja soodsamalt leiab ideaalse puhkuse

Go Traveli turundusjuhi Anu Vane arvates aga ei peagi alati neisse kõige kaugematesse punktidesse minema. Vane soovitas hoopis väga populaarsetes riikides kaaluda veidi vähemkäidud paiku, kus pole nii palju turiste ja mis tekitab ka nii-öelda naabrist erineva reisikogemuse.

Itaalias soovitab Vane Toskaana piirkonna, Liguuria, Amalfi ja Veneetsia asemel  sõita hoopis Cilentosesse, Napolist lõuna poole jäävas tõelises Lõuna-Itaalias, kus nautida puutumatut loodust ja ehedad maaelu. «Alternatiiv on külastada Itaalia saari – nii Sitsiilia kui ka Sardiinia võluvad kaunite randade ja massiturismist puutumata olustikuga. Mõlemas on küll ka turismiregioone, kuid neid saab soovi korral lihtsalt vältida,» sõnas ta.

Kreekas tasub tema sõnul tuntumate saarte kõrval külastada selliseid, kuhu pakettreise eriti ei tehta. «Kui soovite lihtsalt eestlasi vältida, sõitke Mykonosele, Kosile või Samosele, kuhu Tallinnast pakettreise ei tehta, aga lennata on Aegean Airlinesi Tallinna-Kreeka otselendude tõttu üsna sujuv,» jagas ta näpunäiteid.

Kui on aga soov üldse turistidest hoiduda, soovitab ta mõnda saart, kuhu pääseb vaid laevaga. «Hästi sobib ka näites Ateenast mitte kaugel asuv Spetses või Saroni saared, kus paljudel kreeklastel on suvilad,» lisas ta.

Egiptusele alternatiiviks pakub ta aga Iisraeli. Kuna need kaks riiki sarnased klimaatiliselt, siis pakuvad nad tema sõnul keset südatalve meile kõige lähemat päikesepaistet. «Olustiku poolest aga on Iisrael linlikum, arenenum, puhtam ja turvalisem, rääkimata kultuurilistest erinevustest islamiusulise Egiptuse ja juutide vahel,» selgitas ta.

Kanaarid on küll Anu Vane sõnul sihtkoht, millele päris võrreldava kliimaga alternatiivi on raske leida, kuid tunduvalt vähem turiste ja praktiliselt samasuguse aastaringse soojuse leiab Assooridelt või Madeiralt.

«Need Portugalile kuuluvad saared on erinevalt Kanaaridest rohelised ja lopsakad, aga ei paku samas võrreldavaid rannamõnusid. Üks alternatiividest randade poolest oleks Kanaaridest neli lennutundi lõuna pool asuvad Roheneemesaared, aga siin on ka hinnaklass juba hoopis teine,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles